CDJA IJsseldelta wil eerlijke kans op betaalbare koopwoning voor starters

CDJA IJsseldelta wil eerlijke kans op betaalbare koopwoning voor starters
Foto: Margreet Bosma

De gemeente Kampen en de gemeente Zwartewaterland moeten maatregelen treffen om starters een eerlijke kans op de woningmarkt te geven. Dat betogen CDJA’ers Iris Scholten uit Zwartsluis en Niek Teune uit IJsselmuiden samen met CDA-Tweede Kamerleden Hilde Palland en Julius Terpstra.

De kansen op de woningmarkt voor starters en huizenbezitters zijn oneerlijk verdeeld. Torenhoge prijzen voor koophuizen – die ook nog steeds verder oplopen – en jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning dreigen jongeren buitenspel te zetten. Zij moeten noodgedwongen wachten om op eigen benen te gaan staan, want een huis in de stad is onbetaalbaar en in kleinere gemeenten is er te weinig ruimte voor nieuwbouw.

Waarom? Voor investeerders en projectontwikkelaars is het simpelweg lucratiever om duurdere koopwoningen te bouwen dan woningen voor de huursector of betaalbare koophuizen voor starters. Bovendien worden woningcorporaties afgelopen jaren steeds verder beperkt om te bouwen, vanwege strengere regels en bijvoorbeeld de verhuurdersheffing. Als er niets gaat veranderen, gaat het huidige tekort van plusminus 350.000 huizen oplopen tot 1 miljoen woningen in 2030. En dat moet echt voorkomen worden, vinden Iris Scholten en Niek Teune van CDJA IJsseldelta.
Julius Terpstra, Tweede Kamerlid voor het CDA, onderschrijft de zorgen van de jongeren van CDJA IJsseldelta. Niet alleen in de Regio Zwolle dreigt een problematische situatie op de woningmarkt te ontstaan; in heel Nederland dreigen starters op de huizenmarkt aan de zijlijn te belanden. Een gemiddelde koopwoning kost al bijna 350.000 euro en een nieuwbouwwoning gemiddeld zelfs meer dan 400.000 euro. De prijzen stijgen elk kwartaal verder en hiermee worden de woningen nog onbereikbaarder voor starters. We zullen dus volop moeten bijbouwen, zodat de schaarste terugloopt en de prijzen zakken.

Oplopende wachtlijsten en prijsstijgingen voor koopwoningen – met daarbovenop het overbieden van de vraagprijs – komen ook steeds vaker in de driehoek Zwolle, Kampen en Zwartewaterland voor. Dat signaleert Tweede Kamerlid Hilde Palland-Mulder (CDA) uit Kampen. Het aantal starterswoningen in de regio is te laag. Bovendien constateren we dat in de IJsseldelta starterswoningen vaak nog particulier verhuurd worden of worden opgekocht, verbouwd en met winst doorverkocht. Een probleem dat wij daarnaast zien in onze regio is dat de doorstroming op de woningmarkt stagneert. Senioren blijven lang in een grote eengezinswoning wonen omdat het perspectief op een geschikte seniorenwoning ontbreekt.

Iris Scholten en Niek Teune van CDJA IJsseldelta vinden dat het roer om moet. Daarom hebben zij op maandag 8 maart 2021 een nota aangeboden aan de colleges van B en W van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland, met daarin een aantal concrete oplossingen. Ten eerste vinden wij dat er meer gebouwd moet worden voor zowel starters als senioren. Door het bouwen van seniorenwoningen kan de doorstroming op de woningmarkt verbeterd worden zodat bestaande starterswoningen opnieuw vrijkomen voor de jongeren. Daarnaast vinden wij dat alleen een woningcorporatie starterswoningen moet kunnen verhuren. Om woningcorporaties meer financiële ruimte te geven om te bouwen, pleiten wij voor het afschaffen van de verhuurdersheffing. Ten derde pleiten wij voor een zelfbewoningsplicht en antispeculatiebeding van starterswoningen voor een periode van vijf jaar. Dit noemen wij, net als het CDA, ook wel de Nationale Opkoopbescherming. Afsluitend moet er gebruik worden gemaakt van slim bouwen, door middel van prefabricage en het bouwen op gemeentelijke grond. Hiermee dalen de kosten voor het bouwen van een huis en hoeven starters niet 300.000 tot 400.000 euro neer te leggen voor een nieuwbouwwoning.

Hilde Palland en Julius Terpstra vinden het een uitstekende zet van de jongeren. Zij zijn immers de toekomst, dus het is heel goed dat zij aandacht vragen voor de problematiek op de woningmarkt. Dat is broodnodig. Laten we samen gaan bouwen, bouwen, bouwen en daarmee jongeren een eerlijke en kansrijke start bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *