D66 dringt aan op innovatief binnenstedelijk bouwen in Kampen

D66 dringt aan op innovatief binnenstedelijk bouwen in Kampen
Foto © KampenLive

D66-fractievoorzitter Gerben Wijnja heeft de gemeente Kampen opgeroepen om snel werk te maken van modern, innovatief binnenstedelijk bouwen. Tijdens de bespreking van de perspectiefnota, de eerste schets van de gemeentebegroting voor volgend jaar, benadrukte hij het belang van deze aanpak.

Wijnja is tevreden met de ambitieuze woningbouwplannen van Kampen, zoals de bouw van zo’n 3600 woningen in het Reeve-gebied in de komende jaren. Hij waarschuwt echter dat het behoud van het mooie landschap betekent dat er niet voortdurend nieuwe wijken in het weiland kunnen worden aangelegd. “Binnenstedelijk bouwen kan een oplossing zijn, maar dat is nu beperkt tot het vinden van ongebruikte stukjes in de bebouwde kom. En dat leidt te snel tot volbouwen van alles wat groen is,” aldus Wijnja.

De D66-fractie pleit voor een andere benadering: “Niet elk leeg grasveldje volbouwen, maar bestaande bebouwing herontwikkelen, woningen splitsen of gebouwen voorzien van een extra laag.” Wethouder Van der Sluis reageerde positief op deze oproep en gaf aan ermee aan de slag te gaan.

Wijnja wijst erop dat velen binnenstedelijk bouwen als ingewikkeld en duur beschouwen, waardoor er vaak gekozen wordt om in het groene weiland te bouwen. “Dat is jammer, want binnenstedelijk bouwen kent juist vele voordelen. De voorzieningen zijn er vaak al: wegen, elektriciteit, winkels en scholen, of openbaar vervoer. Die hoef je dus niet nieuw aan te leggen en dat scheelt veel geld en gedoe. En daarnaast zijn er veel mensen, jong en oud, die op zoek zijn naar een woning in de levendigheid en dichtbij voorzieningen,” aldus Wijnja.

De oproep van D66 sluit aan bij de bredere discussie over duurzaam bouwen en het behoud van groene ruimtes in en rondom de stad. Het wordt afwachten welke concrete stappen de gemeente Kampen de komende tijd zal zetten om de binnenstedelijke bouw te stimuleren en zo te voldoen aan de groeiende vraag naar woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *