Staatssecretaris Gräper Brengt Werkbezoek aan Bovenkerk en Koggewerf in Kampen

Staatssecretaris Gräper Brengt Werkbezoek aan Bovenkerk en Koggewerf in Kampen
Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper, wethouder Bas Wonink en wethouder Richard Boddeus bij de Koggewerf in Kampen - Foto Tennekes

Woensdagmiddag 19 juni bracht demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper, een werkbezoek aan de Bovenkerk en de Koggewerf in Kampen. Tijdens haar bezoek liet ze zich door wethouders Bas Wonink en Richard Boddeus informeren over de restauratie van de Bovenkerk en de mogelijke expositie van de IJsselkogge bij de Koggewerf, omlijst door de Hanzeschatten van Kampen.

“Onze prachtige beeldbepalende rijksmonumenten vertellen de geschiedenis van Nederland. Deze karakteristieke gebouwen willen we behouden voor volgende generaties. De Bovenkerk, met zijn indrukwekkend hoge schip dat de skyline van Kampen domineert, vertelt het verhaal van het rijke Hanzeverleden, een belangrijk hoofdstuk uit onze nationale historie. Het is mooi om te zien hoe de restauratie wordt opgepakt. Een andere indrukwekkende Hanzeschat is de Koggewerf. Met de mogelijke komst van de IJsselkogge kan een prachtig element worden toegevoegd aan deze unieke locatie,” aldus de staatssecretaris.

Wethouder Richard Boddeus ontving de staatssecretaris bij de Bovenkerk samen met de Stichting Bovenkerk Kampen. “We hebben de staatssecretaris bijgepraat over de huidige staat van de Bovenkerk en het belang van de restauratie voor de stad. Deze kerk is een symbool van onze identiteit en geschiedenis.”

Het werkbezoek benadrukte het belang van langdurig behoud van grote Rijksmonumenten en de speciale aandacht die het Rijk hiervoor moet hebben.

Hanzeschatten van Kampen
Tijdens de wandeling van de Bovenkerk naar de Koggewerf maakte de staatssecretaris kennis met enkele Hanzeschatten van Kampen. De route liep via het Stedelijk Museum, langs het Gotisch Huis en het Stadsarchief, waar een archiefstuk uit 1250 werd getoond. Diverse partners in de stad, waaronder de gemeente, werken aan een project om de diverse Hanzeschatten langs de Oudestraat via informatiepanelen en Hanzeverhalen met elkaar te verbinden.

Wethouder Bas Wonink gaf bij de Koggewerf uitleg over de kansen om de IJsselkogge daar te exposeren. “De IJsselkogge is een tastbaar bewijs van het Hanzeverleden. Met de expositie van de IJsselkogge op de Koggewerf kan de focus liggen op het ervaren en beleven van de Hanze. Dit versterkt onze Hanze-identiteit en ons Hanzeverhaal, vooral als de expositie in een bredere context met andere Hanzesteden plaatsvindt. Een Nationaal Hanzemuseum bestaande uit musea in de diverse Hanzesteden die onderling verbonden zijn, zou een geweldige toevoeging zijn.”

Kansen voor de Lokale Economie
De mogelijke expositie van de IJsselkogge in Kampen zou een impuls geven aan kwaliteitstoerisme. Meer bezoekers zouden lokale ondernemers ten goede komen en bijdragen aan het behoud van lokale voorzieningen.
De opgedane indrukken van het werkbezoek neemt de staatssecretaris mee naar Den Haag voor het overdrachtsdossier voor haar opvolger. Ze was enthousiast over Kampen en wil via een privébezoek terugkeren.

Het werkbezoek was voorbereid in samenwerking met diverse partners, waaronder de Stichting Bovenkerk Kampen, de Koggewerfpartners, het Stedelijk Museum, het Stadsarchief en de RCE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *