Kamper school in de race voor een ANWB Verkeersplein

Kamper school in de race voor een ANWB Verkeersplein
Foto cbs De Ontdekking Kampen © KampenLive

De ANWB lanceert dit jaar opnieuw de felbegeerde verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een Schoolplein’, waarbij ruim 300 basisscholen in heel Nederland strijden om een veilig oefenterrein voor kinderen. Het initiatief biedt een unieke gelegenheid voor kinderen om praktijkervaring op te doen in het verkeer, en vanaf vandaag kan het publiek een stem uitbrengen op hun favoriete school. In Kampen doet CBS De Ontdekking aan de Ooievaarstraat mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link.

Het gebrek aan verkeerservaring bij kinderen is een groeiende zorg, aangezien steeds meer jongeren per auto of bakfiets naar school worden gebracht. Deze trend leidt tot een afname in fietsvaardigheid en verkeersinzicht, wat vooral zorgwekkend is gezien de toenemende drukte op de wegen. Het belang van goed oefenen wordt dan ook steeds groter, omdat het kinderen bewust maakt van de gevaren en hen in staat stelt om zelfstandig en veilig naar school te fietsen.

“De verkeersveiligheid rondom onze school is matig. De school ligt aan een doorgaande weg waar veel autoverkeer rijdt. Op de kiss-and-rideplek kunnen ouders hun kinderen veilig afzetten. We attenderen automobilisten er dan ook op om zich in de straat aan de snelheid te houden. Leerlingen komen overwegend lopend of fietsend naar school. In onze wijk is het belangrijk dat wij als school de kinderen kennis laten maken met veilig verkeer en de bijbehorende gedragsregels. Een verkeersplein is daarom erg welkom. Kinderen leren spelenderwijs, dus het is voor de onder- en middenbouw een mooie aanvulling op de verkeerslessen. Het komt ook ten goede aan het vrije spel tijdens het buitenspelen. Oefenen op een plein staat dichtbij de belevingswereld van de kinderen.” Aldus de school.

Foto cbs De Ontdekking Kampen © KampenLive

ANWB Verkeerspleinen bieden een veilige omgeving waar kinderen verschillende verkeerssituaties kunnen oefenen, waaronder oversteken, bochten nemen, inhalen en het navigeren op rotondes. Deze praktijkgerichte benadering draagt bij aan een dieper begrip van verkeersregels en -gedrag, wat cruciaal is voor hun veiligheid op de weg.

Uit een enquête onder scholen die reeds een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 80% van hen het plein dagelijks gebruikt als waardevolle aanvulling op de klassikale theorie. Bovendien wordt het verkeersplein bij de helft van de scholen ook buiten schooluren gebruikt door buurtkinderen, waardoor het een integraal onderdeel van de gemeenschap wordt.

Dit jaar zijn meer dan 300 basisscholen in heel Nederland genomineerd voor een ANWB Verkeersplein, waarbij één school per provincie zal worden uitgeroepen tot winnaar. De gelukkige scholen zullen bij de start van het nieuwe schooljaar worden beloond met een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en ANWB-fietsjes, allemaal gefinancierd door het ANWB Fonds. Dit initiatief is bedoeld om het verkeersinzicht van kinderen te verbeteren en bij te dragen aan een veiliger verkeersomgeving voor iedereen.

Stemmen voor een ANWB Verkeersplein voor CBS De Ontdekking is mogelijk tot en met vrijdag 31 mei via deze link.

4 reacties op “Kamper school in de race voor een ANWB Verkeersplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *