Uitzet jonge palingen in Kampen en Zwartewaterland bevordert herstel palingstand

Uitzet jonge palingen in Kampen en Zwartewaterland bevordert herstel palingstand
Duizenden palinkjes zwemmen de vrijheid tegemoet. Foto © KampenLive / Ewald Pikkert

Afgelopen zaterdag werd een belangrijke stap gezet in het bevorderen van de palingstand in Nederland met de uitzet van zo’n 40.000 jonge palingen in de wateren van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland. Deze inspanning, geïnitieerd door de peurvereniging KIJG, markeert een samenwerking tussen verschillende lokale instanties met als doel het herstel van de palingpopulatie.

Traditioneel organiseert KIJG dit natuurproject in nauwe samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland, en de Stichting DUPAN. Met de vrijwillige uitzet van jonge palingen wordt een waardevolle bijdrage geleverd aan het behoud van dit inheemse visbestand.

De financiële steun voor deze inspanning is indrukwekkend. Via de leden wist de peurvereniging KIJG een bedrag van 3.000 euro bijeen te brengen voor de aankoop van de jonge visjes. De Stichting DUPAN, bekend om haar toewijding aan duurzame palingvisserij, heeft dit bedrag aangevuld tot 7.000 euro, inclusief een genereuze bonus van 1.000 euro ter ere van het 50-jarig jubileum van KIJG in 2023.

Duurzaamheid staat centraal in deze inspanning, waarbij KIJG en DUPAN zich sterk maken voor het behoud van de palingpopulatie. De hoeveelheid paling die door KIJG wordt uitgezet, overstijgt ruimschoots de vangsten van de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis.

Deze uitzetdag, georganiseerd door peurvereniging KIJG, viert dit jaar haar vijftiende editie en blijft een prachtig voorbeeld van natuurbescherming in de regio Kampen.

Foto’s © KampenLive

 

Één gedachte over “Uitzet jonge palingen in Kampen en Zwartewaterland bevordert herstel palingstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *