Muzikale en nautische hoogstandjes tijdens Sail Kampen 2024

Muzikale en nautische hoogstandjes tijdens Sail Kampen 2024
Sail Kampen (30 maart 2018) foto (5) Foto Tennekes

De aankomende editie van Sail Kampen belooft een groots spektakel te worden met indrukwekkende schepen en een gevarieerd programma vol muziek en theater. Gerrit van der Veer, verantwoordelijk voor het nautische programma, onthult dat ongeveer vijftig historische schepen, variërend van klein tot groot, zullen deelnemen aan het evenement. Bezoekers hebben de kans om bijna alle schepen te bezichtigen en sommige zelfs gratis te bevaren.

Een van de opvallende schepen die deelneemt aan Sail Kampen is het 31 meter lange luxe schip Piet Hein, dat in 1937 als nationaal huwelijksgeschenk aan Prins Bernhard en Prinses Juliana werd gegeven. Ook de CO2-uitstootloze barkentijn Abel Tasman, de 3-mast gaffeltopzeilschoener Willem Barentsz en de stoomschip Christian Brunings uit 1900, eigendom van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, zullen de wateren van Kampen sieren.

Bovendien zal de Koninklijke Marine bovenstrooms aanwezig zijn met een roadshow en twee schepen, waaronder een oude mijnenveger en schepen van zeekadetten uit Urk en Lelystad. Opvallend zijn ook de stoomschepen met hun imposante, stampende machines. Benedenstrooms kunnen bezoekers grote zeilschepen bewonderen, waaronder de Bark Stedemaeght, Statenjacht Utrecht en de Halve Maen.

De muziek- en theaterliefhebbers zullen tijdens Sail Kampen zeker aan hun trekken komen. Jac. Ruiten benadrukt de diversiteit en lokaliteit van het programma, dat veertig acts omvat, variërend van nationaal bekende artiesten tot lokale talenten. Hoogtepunten zijn onder andere het optreden van de band Beethoven op vrijdagavond, gevolgd door Jan Smit als absolute klapper. Een Hollandse avond met een nautisch tintje staat gepland voor zaterdag, met artiesten zoals Django Wagner.

Sail Kampen richt zich niet alleen op volwassenen; er zijn ook speciale programma’s voor de jeugd en senioren. Hendrik Jan Houtsma legt uit dat zaterdag- en maandagmiddag in de Bovenkerk de kern van activiteiten voor deze groepen zal zijn, inclusief workshops, optredens en zelfs een VR-ervaring op een Koggeschip. Senioren kunnen een vaartocht maken met de Veerman van Kampen, vertrekkend vanaf de rolstoeltoegankelijke Loswal.

De spectaculaire vlootschouw op vrijdagavond, waar schepen binnenvaren met volle zeilen en sfeervolle verlichting, belooft een hoogtepunt te worden. Het evenement wordt op maandagavond afgesloten met de Sail Proms. Sail Kampen vindt plaats van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *