Schans-Buitenwacht bouw fietsenstalling van start

Schans-Buitenwacht bouw fietsenstalling van start
Wethouder Van der Sluis slaat de 1e paal fietsenstalling Schans-Buitenwacht (1 feb. 2024) Foto: Tennekes

Vandaag (1 februari) sloeg wethouder Van der Sluis de eerste paal voor de nieuwe fietsenstalling bij station Kampen. Met deze symbolische handeling zetten we weer een stap in het project Schans-Buitenwacht. Een project dat mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van het Rijk via de Erfgoed Deal.

Schans-Buitenwacht is het gebied waar parkeerterrein Stationsplein, de fietsenstalling van ProRail en snackbar Timmer te vinden zijn. Tot de brand in 2010 was hier ook het uitgaanscentrum De Buitenwacht gevestigd. De naam “schans” komt uit de geschiedenis. De schans was de vorm van het verdedigingswerk dat de stad Kampen moest beschermen.

Het gebied wordt helemaal vernieuwd. De parkeerplaatsen worden opnieuw ingedeeld en ingericht, er komt een nieuwe fietsenstalling en de openbare ruimte wordt parkachtig ingericht. De fietsenstalling wordt half verdiept en overdekt gebouwd en bevat straks meer fietsplekken. Voor snackbar Timmer heeft de gemeente de nieuwbouwplannen goedgekeurd en wordt de vergunning definitief verleend.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “In 2019 is het ontwerp voor Schans Buitenwacht vastgesteld. Het ontwerp is gemaakt aan de hand van de inbreng van inwoners en betrokkenen. Helaas moesten we kort daarna besluiten om alleen de watermaatregelen uit te voeren. Ik ben blij dat na de herstart in 2021 wij nu zo ver zijn dat het gebied daadwerkelijk een nieuwe uitstraling krijgt. Dat er meer plek komt voor de fietsen en auto’s en dat de rest van het gebied wordt ingericht als park voor ontmoeting en ontspanning.”

Gerhard Weitkamp, directeur NTP: “Met trots werken we samen als Bouwteam Schans-Buitenwacht aan de realisatie van het project de Schans-Buitenwacht. Het is een eer om samen met de omgeving, onze medewerkers en onderaannemers een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de geschiedenis van de Schans die al in de 16e eeuw is ontstaan!”

Planning

Er wordt hard gewerkt door de aannemer en daarmee is hopelijk het project voorjaar 2025 gereed. Voor de nieuwbouw van Timmer is de verwachting dat deze eind 2024 afgerond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *