Collectie Frans Walkate Archief formeel overgedragen aan gemeente

Collectie Frans Walkate Archief formeel overgedragen aan gemeente
Overdracht oorkonde uit 1937 over vorming toenmalige nieuwe gemeente IJsselmuiden Foto: Tennekes

De formele overdracht van de historische collectie van het Frans Walkate Archief van de Volksbank aan de gemeente Kampen is een feit. Vandaag werden de handtekeningen gezet onder de schenkingsovereenkomst door wethouder Richard Boddeus en de heer Dennis Jansen, directeur van het SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief namens de Volksbank. De bijzondere collectie die Kampen geschonken krijgt, bestaat uit vier delen: een foto-, archief-, bibliotheek- en kunstcollectie.

De collecties hebben betrekking op de geschiedenis van de stad Kampen en haar omgeving. De foto-, archief- en bibliotheekcollecties van het Frans Walkate Archief gaan naar het Stadsarchief Kampen. Een deel van de kunstcollectie wordt opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Kampen. De schenkingsovereenkomst bevat afspraken over de te leveren collectie en de voorwaarden waaronder deze geleverd wordt. Het vormt de juridische basis voor de levering van de collectie.

Wethouder voor Kunst en Cultuur, Richard Boddeus is blij dat de collectie voor Kampen beschikbaar blijft. “De veelzijdige en waardevolle collectie die we geschonken krijgen van de Volksbank, vormt een aanwinst voor onze gemeentelijke collecties.”
Dennis Jansen, directeur van het SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief en regiomanager van de SNS spreekt zijn waardering uit over de zorgvuldige wijze waarop de collectie is overgenomen door de gemeente. De samenwerking met het Stadsarchief en het Stedelijk Museum verliep professioneel en plezierig.

“De collectie is van Kampen en blijft in Kampen, dat was het doel en dat is gelukt.”

Eén van de in het oog springende documenten die door de schenking in het bezit komt van het Stadsarchief Kampen is een stuk uit 1937. Het gaat om een oorkonde, die is opgemaakt ter gelegenheid van de vorming van de toenmalige nieuwe gemeente IJsselmuiden. De oorkonde is ondertekend door alle burgemeesters van de gemeenten die destijds zijn opgegaan in die nieuwe gemeente. De oorkonde is om onduidelijke reden nooit in dat betreffende gemeentearchief terechtgekomen. Het bereikt nu via een omweg na 87 jaar alsnog zijn eindbestemming. Een logische eindbestemming, want de toenmalige gemeente IJsselmuiden is in 2001 gefuseerd met de gemeente Kampen. Het Stadsarchief Kampen heeft ook het gemeentearchief van IJsselmuiden (1937-2000) in de collectie.

De collecties zijn inmiddels fysiek overgedragen aan de gemeente en tijdelijk opgeslagen in een speciale archiefopslagruimte.

Het Frans Walkate Archief aan de Burgwal 43 houdt op te bestaan. De Volksbank is eigenaar van het gebouw en van de historische collectie van het Frans Walkate Archief. De bank zocht naar een andere passende bestemming voor de vier deelcollecties en schenkt deze nu aan de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *