Kampen aan zee

Kampen aan zee

Hej ’t al eheurd? Daarmee doelen we op het geluid van de meeuwen die sinds een tijd luid en duidelijk te horen zijn. Het lijkt wel of er steeds meer meeuwen boven Kampen rondcirkelen. En dit lijkt niet alleen zo het klopt ook.

Het typische schreeuwende geluid van de meeuwen is tegenwoordig niet alleen aan zee te horen, ook boven Kampen kun je ze steeds vaker luid en duidelijk horen krijsen en in de lucht rond zien cirkelen. Meeuwen krijsen om een partner te lokken of om hun territorium en nest te verdedigen.

Er zijn heel veel verschillende soorten meeuwen, maar de kleine mantelmeeuw en de zilvermeeuw nestelen zich steeds vaker in het oosten van het land. Hele kolonies trekken deze kant op. Ze doen dit omdat ze in het gebied waar ze van nature voorkomen en nestelen steeds vaker verjaagd worden. Om te voorkomen dat de vogels daar in grote kolonies gaan broeden en zo overlast veroorzaken, worden ze daar door de mens verjaagd. Als de meeuw eenmaal aan het broeden is heeft de vogel een beschermde status en dan mag het niet meer verjaagd worden.

Niet alleen de mens is een vijand van deze meeuwen ook de, in de duinen, veel voorkomende vos zorgt ervoor dat de meeuwen zich  steeds meer op platte daken in de steden vestigen en daar gaan broeden. Meeuwen zijn intelligente dieren en weten dat ze daar veilig zijn voor de vos. Daarbij is het een voordeel dat voedselbronnen in de stad dichtbij zijn. De meeuwen profiteren volop van het voedsel dat letterlijk voor het oprapen ligt.

Wat nu te doen tegen overlast?  Het belangrijkste is om hier al mee te beginnen voordat de vogels gaan nestelen. Eenmaal een nest dan mogen ze niet meer verjaagd en dit is nu net de meest effectieve manier. Vaak worden vliegers ingezet in de vorm van een grote vogel, pinnen plaatsen of draden spannen voor het broedseizoen begint werkt vaak ook afdoende. Maatregelen die dus pas vanaf volgend jaar ingezet kunnen worden en tot die tijd, hoor het geluid aan en verbeeldt je dat je aan zee bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *