De vergeten graven: Een oproep tot herinnering in Kampen

De vergeten graven: Een oproep tot herinnering in Kampen
De voormalige joodse begraafplaats (Foto: P. Bergstra)

Kampen – Een duister hoofdstuk uit de geschiedenis van Kampen komt opnieuw aan het licht met betrekking tot de Joodse inwoners van de stad. Het televisieprogramma Pointer heeft de aandacht gevestigd op het droevige lot van de Joodse gemeenschap tijdens de oorlogsjaren. “Vrijwel de gehele Joodse gemeenschap werd afgevoerd naar vernietigingskampen. Geen ziel keerde terug naar Kampen”, aldus het programma. Echter, de rol van de gemeente Kampen in de nasleep van deze tragedie is ook geen bron van trots gebleken.

Het terrein aan de 1e Ebbingestraat, dat tegenwoordig een parkeerplaats is, speelt een cruciale rol in dit verhaal. Ooit bevond zich hier de Joodse begraafplaats van Kampen. Na twee herbegrafenissen, geruchten over onbehoorlijke behandeling van overblijfselen en een vergeten contract, is er niets meer dat herinnert aan de oorspronkelijke functie van dit terrein. Er is geen tastbare herinnering meer aan hoe de Joodse gemeenschap in Kampen ooit heeft geleefd en begraven werd, zo benadrukt Pointer op haar website.

Om deze situatie te veranderen en recht te doen aan de geschiedenis, heeft raadslid Piet Bergstra namens de politieke partij Hart voor Kampen het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om actie te ondernemen. Bergstra pleit voor de plaatsing van een permanente informatiezuil of plaquette op de voormalige Joodse begraafplaats. Dit gedenkteken zou moeten dienen als een blijvende herinnering aan de oorspronkelijke functie van het terrein en aan het leven en de laatste rustplaats van de Joodse gemeenschap. “Het is het minste wat we kunnen doen”, aldus Bergstra.

Uitzending terugkijken kan hier -> ttps://www.npostart.nl/pointer…/03-05-2023/KN_1730838

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *