Basisscholen in Kampen ontvangen lespakket ‘Veilig Buiten Spelen’

Basisscholen in Kampen ontvangen lespakket ‘Veilig Buiten Spelen’

“Kinderen moeten bewust zijn van gevaarlijke straatsituaties”

Deze maand zullen alle basisscholen in Kampen het lespakket ‘Veilig Buiten Spelen’ ontvangen, een initiatief van de gemeente Kampen. Dit educatieve pakket is ontworpen om kinderen bewust te maken van de gevaren die vrachtwagens en grote machines met zich meebrengen op straat. De scholen kunnen deze informatie inzetten bij hun verkeersveiligheidslessen.

Eind april overhandigde burgemeester Sander de Rouwe het allereerste pakket aan de leerlingenraad van de Willem van Oranjeschool. Het speciaal gemaakte filmpje dat laat zien hoe kinderen veilig kunnen omgaan met vrachtwagens en grote machines maakte een diepe indruk. Tijdens het bezoek bespraken de leerlingen van groep 5 met de burgemeester ook de algemene straatveiligheid. Ze oefenden samen hoe ze veilig kunnen spelen wanneer een vuilniswagen met een zijlader in de buurt is.

Het doel van het lespakket is om kinderen op een speelse manier bewust te maken van de risico’s die gepaard gaan met vuilniswagens met een zijlader en andere grote machines. De medewerkers van de buitendienst van de gemeente Kampen ervaren namelijk regelmatig gevaarlijke situaties tijdens hun werk met deze voertuigen en apparatuur. Het lespakket, genaamd ‘Veilig Buiten Spelen’, is ontwikkeld om deze bewustwording te stimuleren. Alle basisscholen in Kampen ontvangen binnenkort dit lespakket dat ze kunnen gebruiken tijdens de lessen verkeersveiligheid.

Kampen – Op de Willem van Oranjeschool in Kampen heeft Sander de Rouwe het lespakket Veilig Buiten Spelen uitgereikt. Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © FS20230420

Burgemeester Sander de Rouwe benadrukt het belang van het lespakket en zegt: “Grote machines en vuilniswagens maken indruk op kinderen. Door hun onbevangenheid kunnen ze het risico van deze voertuigen niet goed inschatten. Dit lespakket draagt bij aan bewustwording en begrip voor onze gemeentelijke ‘mooimakers’ van de stad.”

Het lespakket omvat een educatief filmpje en posters die duidelijk maken dat contact met de chauffeur essentieel is. De afspraak luidt om te kijken, te zwaaien en afstand te houden. Scholen kunnen ook een afspraak maken met de afdeling gemeentewerken om een demonstratie van een van de voertuigen op school te laten plaatsvinden. De kinderen krijgen dan uitleg over de machine en leren hoe ze veilig met dergelijke voertuigen kunnen omgaan op straat. Bovendien bevat het lespakket een leuk cadeautje in de vorm van een speelgoedvuilniswagen voor de school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *