Nog één keer terug op het oude nest.

Nog één keer terug op het oude nest.

“Het boek kan dicht”

25 jaar geleden ging het boek voor één van de populairste programma’s “IJssel(m)ontbijt” van het toenmalige Radio IJsselmond dicht. Presentator Gert Bartelink kijkt vol trots terug op een fantastische periode.

“Ja verschil van mening was er in die tijd nog wel eens, en aangezien ik ook nog eindredacteur was, hadden we de ene redactie vergadering na de andere. Niet omdat we onszelf zo belangrijk vonden, nee, wij wilden ons station op een hoger niveau tillen, we hadden daar een duidelijke visie in.”
Maar door verschil van inzicht of mening binnen het radiostation stapten destijds meerdere vrijwilligers op, of werd hen gevraagd hun werkzaamheden te beëindigen.

Ook Bartelink stopte op die manier met zijn radiowerk. Geruime tijd na zijn vertrek richtte hij onder andere de online platforms Kampenonline en KampenLive op: ”Ik vond het jammer om met de opgedane ervaring en het inmiddels opgebouwde netwerk niets meer te doen. Destijds maakten we bij Radio IJsselmond het radioprogramma met de insteek: ‘Het mag dan wel geen landelijke radio zijn, maar we gaan wel serieus bezig om de inwoners van de gemeente Kampen op een leuke, laagdrempelige en begrijpelijke manier op de zaterdagmorgen een amusant nieuwsprogramma te brengen. Ook bij het latere Kampenonline en KampenLive was dit dezelfde insteek, en dat heeft aantoonbaar gewerkt.”

“Toen ik begon met het programma wist ik dat het een enorme opgave zou zijn dit iedere zaterdagmorgen te doen. Al snel kwamen daar een drietal personen bij voor de techniek, productie en regie en ontstond een hecht team met mensen die eigenlijk altijd de neuzen in dezelfde richting hebben gehad en de liefde voor de radio deelden. Samen met Dick van der Wal, Henk van Dijk en Jan van Dijk werd een stevig fundament geplaatst, en waren we iedere zaterdagmorgen van 07:00 tot 11:30 druk in de weer. Na verloop van tijd trokken we langzaam maar zeker meer mensen bij het programma en werd de zendtijd uitgebreid. Uiteindelijk bestond ons team uit totaal acht a negen medewerkers die iedere op hun eigen manier hun eigen steentje bijdroegen.”

Terug op het oude nest?
Een tijdje geleden kwam men bij elkaar in de radiostudio om het een en ander door te spreken en voor te bereiden. De herinneringen kwamen weer tot leven en de energie spatte er opnieuw van af. Het voelde als vanouds en het bleek dat de vaardigheden nog steeds aanwezig waren. “Dus ja eenmalig!” zegt Bartelink. “Dit gaat niet om een comeback, maar om een stel enthousiastelingen die nog één keer dat leuke radioprogramma willen maken zoals ze zoveel jaren geleden ook deden. Maar om eerlijk te zijn ‘jeukt’ het wel weer.”

“Toen ik de oude teamleden belde met de vraag of ze het zagen zitten om nog één keer het programma te maken hoefden ze er niet lang over na te denken. Dat geeft volgens mij wel aan dat we een echt team waren. Het boek kan na deze uitzending voorgoed en op een mooie manier gesloten worden..” Aldus Gert Bartelink.

De allerlaatste ‘IJssel(m)ontbijt’ is te horen op zaterdag 27 mei vanaf 09:00 tot 11:00uur.
RTV IJsselmond is te ontvangen via 106.4FM in de ether, via DAB+ kanaal 7b, online via www.rtvijsselmond.nl of via radio op TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *