Gemeenteraad Kampen bezoekt Castellum Hoge Woerd voor inspiratie rondom IJsselkogge

Gemeenteraad Kampen bezoekt Castellum Hoge Woerd voor inspiratie rondom IJsselkogge

De gemeenteraad van Kampen heeft onlangs een werkbezoek gebracht aan Castellum Hoge Woerd in Utrecht. Het bezoek had als doel het businessmodel van het museum te onderzoeken en werd geïnitieerd door Piet Bergstra van Hart voor Kampen. Samen met Albert Holtland was hij aanwezig tijdens het bezoek.

Castellum Hoge Woerd is een gereconstrueerd Romeins fort in De Meern, waar archeologie, cultuur, natuur en gastronomie samenkomen. Het fort is gebouwd rondom een 2000 jaar oud Romeins schip met complete inventaris en is even lang als de IJsselkogge: 25 meter. Tijdens het werkbezoek werden de meegereisde raadsleden geïnformeerd over het businessmodel van het museum en kregen zij een indruk van de vele interactieve opstellingen, educatielokalen, exposities en verhaallijnen die het museum te bieden heeft.

Piet Bergstra benadrukte tijdens het bezoek dat er momenteel geen vooruitgang wordt geboekt in het tentoonstellen van de IJsselkogge. Hij bekritiseerde het college, dat volgens hem geen eigen initiatieven toont en alleen uitvoert wat de raad besluit. Bergstra haalde het voorstel aan van de familie Busser, die op 2 januari had voorgesteld om het museum te bezoeken. Hoewel Bergstra graag wilde dat de familie Busser als eregast zou meegaan, werd dit voorstel door het presidium afgewezen.

Het gebouw waarin het museum is ondergebracht, fungeert als bedrijfsverzamelgebouw en biedt plaats aan een restaurant, een theater en een stadsboerderij. De overheadkosten worden onderling verdeeld en het businessmodel biedt een goed voorbeeld van hoe een beleef- en doe museum kan worden opgezet.

Het werkbezoek aan Castellum Hoge Woerd heeft de gemeenteraad van Kampen een goed beeld gegeven van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van een dergelijk museum. Ook werd nogmaals benadrukt dat het tentoonstellen van de IJsselkogge in slechts een vitrine een doodlopende weg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *