Stormvloedkering Ramspol: deels dicht; 10, 16 en 23 mei 2023

Stormvloedkering Ramspol: deels dicht; 10, 16 en 23 mei 2023
Stormvloedkering Ramspolkering Balgstuw - Foto Rijkswaterstaat

In de maand mei zal de stormvloedkering Ramspol bij Kampen in delen worden afgesloten om een software-update van het beslis- en besturingssysteem te testen. De vernieuwing van dit systeem vond plaats in de zomer van 2022 en na een jaar in gebruik te zijn, zijn er nu verbeteringen in de software doorgevoerd die getest moeten worden.

De stremmingen voor de scheepvaart vinden plaats op 10, 16 en 23 mei 2023 en zullen per dag een andere geul afsluiten. Op woensdag 10 mei 2023 zal de geul Ramsgeul-Zuid gestremd zijn. Op dinsdag 16 mei 2023 zal de Ramsgeul-Noord gestremd zijn, waardoor recreatievaart kan gebruik maken van het Ramsdiep. Op dinsdag 23 mei 2023 zal het Ramsdiep gestremd zijn, waardoor er geen doorvaart mogelijk is voor de beroepsvaart.

De stormvloedkering Ramspol is de grootste ter wereld en de enige die als stormvloedkering wordt ingezet. De kering bestaat uit drie balgen van zwaar en sterk rubberdoek en heeft een totale inhoud van 21 miljoen liter water. De kering sluit geheel automatisch bij een waterpeil van NAP +0,50 m en een sterke noordwestenwind. Voor dit type balgstuw is gekozen omdat anders zo’n 135 km aan dijken opgehoogd moesten worden. De kering is daarom een stuk goedkoper, veiliger en duurzamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *