Hanzefest XL: Het nieuwe volksfeest van Kampen met historisch-nautisch karakter

Hanzefest XL: Het nieuwe volksfeest van Kampen met historisch-nautisch karakter

Op 25 en 26 augustus wordt Hanzefest XL gehouden, het eerste stadsfestival van Kampen. De organisatoren, Bart-Jan Gardebroek en Jac Ruiten van Stichting HanzeFest, beloven een groots muziek- en entertainmentspektakel van, voor en door Kampenaren. Het festival wordt gehouden op het Van Heutszplein en biedt een afwisselend programma met optredens van Kamper artiesten, zeemanskoren, een blaasorkest, acrobatiek en cabaret.

Het publiek wordt ontvangen door een zingende vuurtoren en kan gedurende de avond genieten van een nautische goochelaar die tussen het publiek doorloopt. Het hoogtepunt van de avond is het meezingen van Hollandse klappers van bekende artiesten onder wie André Hazes. De Duits-, Engels- en Nederlandstalige teksten worden geprojecteerd op een groot scherm zodat er makkelijk meegezongen kan worden.

Het thema van Hanzefest XL is de nautische geschiedenis en het Hanzeverleden van Kampen. De bezoekers beleven een reis door het verleden aan de hand van verschillende thema’s, zoals geschiedenis, Volendam, het Hanzeverbond, Amsterdam en Hazes. Jac Ruiten zal de avonden aan elkaar praten, doorspekt met humor en wetenswaardigheden.

Het festivalterrein biedt uitzicht op de IJssel en de schepen, en het publiek zit niet in een tent maar onder een overkapping met open zijkanten. Het bedienend personeel gaat nautisch gekleed en bezoekers worden aangemoedigd om zich te kleden in het thema ‘op de boot’. De leukst verklede man en vrouw worden gekroond tot Hanzekoning en -koningin van het jaar.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door tientallen vrijwilligers en sponsoren. Ter gelegenheid van Hanzefest XL worden twee grote bronzen Hanzepenningen geslagen en uitgereikt aan een ondernemer en een vrijwilliger die zich in de geest van de Hanze vanuit ondernemersgeest verbindend inzetten. Het publiek kan halve liters bier drinken uit pullen die de hele avond kunnen worden gebruikt. Voor de zaterdagavond betaal je slechts €17,50 per ticket en vrijdagavond kunnen groepen een tafel voor 8 personen boeken voor €750,- per tafel inclusief onbeperkt eten en drinken.

Hanzefest XL belooft een spectaculaire toevoeging te zijn aan het culturele leven van Kampen en de regio, en een feest van, voor en door Kampenaren te worden. Het is een mooie gelegenheid om de nautische geschiedenis en het Hanzeverleden van Kampen te vieren en te genieten van topartiesten in een historisch-nautische setting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *