Hanzewijk in Kampen krijgt meest duurzame schoolgebouw van Nederland

Hanzewijk in Kampen krijgt meest duurzame schoolgebouw van Nederland
Een impressie van de unieke school

In de Hanzewijk in Kampen wordt het meest circulaire schoolgebouw van Nederland gebouwd. Het definitieve ontwerp van het gebouw is klaar en de bouw zal naar verwachting in december van dit jaar beginnen. Het schoolgebouw is een gezamenlijk project van de gemeente Kampen, IRIS Christelijke Kindcentra en Openbaar Onderwijs Kampen en is bedoeld om de ambitie van de gemeente op het gebied van duurzaamheid en circulariteit waar te maken.

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het gebouw was dat de functionaliteit voor de onderwijsfunctie van de beide kindcentra centraal zou staan en niet beperkt mocht worden door de keuzes op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Het gebouw zal daarom niet alleen uniek zijn vanwege de mate van circulariteit, maar ook omdat het het eerste schoolgebouw is waarin twee volledige kindcentra met een gezamenlijke gymzaal onder één dak worden gehuisvest, namelijk kindcentrum Dr. Bouwman (IRIS) en kindcentrum O.J.S. Het Scala (OOK),

Het nieuwe schoolgebouw wordt zoveel mogelijk ‘biobased’ gebouwd. Zo bestaat het gebouw voornamelijk uit hout dat bij voorkeur zoveel mogelijk uit de regio wordt gehaald. Ook andere materialen zijn zoveel mogelijk circulair en waar mogelijk biobased. Dat wil zeggen dat de materialen hernieuwbaar of herbruikbaar zijn en bij voorkeur gedeeltelijk of helemaal bestaan uit biologische materialen. Vloer- en wandafwerking worden zoveel mogelijk demontabel en herbruikbaar uitgevoerd. Ook zal gestreefd worden naar het gebruik van lichtschakelaars en stopcontacten geproduceerd uit biologische materialen, zoals maiszetmeel.

Op andere manieren wordt duurzaamheid ook hoog in het vaandel gehouden. Zo wordt het dak van het schoolgebouw geschikt gemaakt voor het leggen van zonnepanelen en zullen de zonnepanelen stroom leveren op basis van de energiebehoefte van de school. Het voorlopige energielabel voor het gebouw is vastgesteld op A++++.

Ook de toegankelijkheid van het schoolgebouw voor mensen met een beperking is belangrijk. Aan de voor- en zijkant van het gebouw worden hellingbanen gemaakt om naar binnen te kunnen en het gebouw wordt bijna drempelloos. De deuren bij de hoofdingang gaan half automatisch open en er is een lift zodat niet alleen de leslokalen maar ook de gymzaal op de verdieping bereikbaar zijn.

In de komende maanden gaat men zich richten op het aannemen van een aannemer en het verder ontwikkelen van het ontwerp. Het streven is om in december van dit jaar met de bouw te beginnen en het schoolgebouw een jaar later te voltooien. Gehoopt wordt dat de leerlingen direct na de kerstvakantie van 2024 verwelkomd kunnen worden in het nieuwe schoolgebouw, gepland voor januari 2025. Tot die tijd wordt er hard gewerkt aan de realisatie van deze unieke school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *