Dodenherdenking 4 Mei 2023

Dodenherdenking 4 Mei 2023

Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesmissies. Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden de gevallenen herdacht en staan we stil bij de verschrikkingen van de oorlog en de waarde van vrijheid. Burgemeester Sander de Rouwe benadrukte donderdagavond tijdens de dodenherdenking in Kampen het belang van het blijven praten over het verleden, ook al zijn er steeds minder mensen die de oorlog nog uit eerste hand hebben meegemaakt.

Een generatie die nu op de lagere school zit, zal de verhalen over de oorlog niet meer uit eerste hand kunnen horen, maar alleen van de overlevering. Daarom is het belangrijk dat we blijven praten over het verleden en de herinneringen levend houden. De verhalen van toen zijn van onschatbare waarde om te begrijpen wat er is gebeurd en wat we hebben bereikt. Het is belangrijk dat we de jeugd blijven betrekken bij de herdenkingen en hen de verhalen doorgeven, zodat zij deze kunnen doorgeven aan de volgende generaties.

Op diverse plekken in de stad werden kransen gelegd door de gemeente, scholen en veteranen van toen en nu, geholpen door de diverse scouting groepen uit onze gemeente. Met deze kransen herdenken we de slachtoffers van de oorlog en staan ze symbool voor de waardering en erkenning voor de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid. Het is indrukwekkend om te zien hoe mensen zich elk jaar weer inzetten om de herdenkingen mogelijk te maken.

Maar de Dodenherdenking gaat niet alleen over het herdenken van de slachtoffers van de oorlog. Het gaat ook over het besef dat we in een vrije samenleving leven, waarin we ons vrij kunnen uiten en onze eigen keuzes kunnen maken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en daarom moeten we deze koesteren en beschermen.

Door stil te staan bij de slachtoffers van de oorlog en de waarde van vrijheid, herinneren we onszelf eraan hoe belangrijk het is om voor deze vrijheid te blijven vechten. De Dodenherdenking herinnert ons eraan dat we ons nooit mogen neerleggen bij onrecht en dat we altijd moeten blijven opkomen voor de waarden waar we voor staan.

Laten we daarom blijven praten over het verleden, zodat we de herinneringen levend houden. Laten we blijven herdenken, zodat we nooit vergeten wat er is gebeurd en wat we hebben bereikt. En laten we blijven opkomen voor onze vrijheid, zodat we deze kunnen blijven koesteren en beschermen.

4 Mei Toen en Nu
Mijn vader zweeg over zichzelf en de oorlog
Mijn moeder sprak niet over haar en toen
Mijn grootouders keken verstild uit het raam op 4 mei
Zij namen hun verhalen en herinneringen mee naar de stilte van hun laatste dag, droegen hun onuitgesproken gevoelens mee over de horizon van de tijd.

en Wij?
Wij willen blijven gedenken, telkens weer, ieder jaar
Wij kunnen slechts gissen en raden over wat er toen was en nu gebeurd is

en Wij?
Wij zien gevluchte kinderen uit Oekraïne en ander streken van de wereld op school
Zien hun ouders boodschappen doen in dezelfde winkels als wij
Wij kunnen slecht dankbaar zijn dat wij niets over een oorlog hoeven mee te dragen, en blijven uit die dankbaarheid gedenken

Chirs Lindhout, mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *