Burgemeester pakt drugscriminaliteit en drugsoverlast strenger aan

Burgemeester pakt drugscriminaliteit en drugsoverlast strenger aan

De burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe, heeft het beleid bij overtredingen van de Opiumwet aangescherpt. Vanaf 29 maart 2023 kan de burgemeester naast het uitdelen van een waarschuwing ook direct overgaan tot het sluiten van een pand bij (mogelijke) drugshandel. Dit nieuwe beleid is opgesteld om de drugsoverlast in de gemeente tegen te gaan en de veiligheid van burgers te waarborgen.

Met de aanscherping van het beleid heeft de burgemeester de bevoegdheid om handhavend op te treden bij het aantreffen van soft- of harddrugs in een pand, of bij voorbereidende handelingen daartoe. Een waarschuwing kan nu direct worden gevolgd door bestuursdwang, wat kan leiden tot sluiting van een woning of pand. Uiteraard zal de burgemeester per individueel geval een zorgvuldige belangenafweging maken en rekening houden met eventuele bijzondere omstandigheden. Een motivering die een rechterlijke toets kan doorstaan zal daarbij niet ontbreken.

De Opiumwet is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in de strijd tegen drugscriminaliteit en ondermijning in Nederland. Een drugspand kan veel overlast veroorzaken door bezoekers en het risico op brandgevaar bij kwekerijen en drugslabs is groot. De aanwezigheid van criminelen kan ook voor een onveilig gevoel zorgen bij de omwonenden.

Burgemeester Sander de Rouwe is vastberaden om de drugsoverlast in Kampen aan te pakken en zal niet schromen om verregaande maatregelen te treffen. Hij zegt: “Ondermijning is een vorm van criminaliteit die ik hard wil aanpakken. De aanpak van drugoverlast hoort daar zeker bij.”

Als u in uw buurt signalen van drugs(overlast) ziet, kunt u dit melden bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000. U kunt zich ook online melden in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *