Dierenwelzijn krijgt meer aandacht bij viering Oud & Nieuw

Dierenwelzijn krijgt meer aandacht bij viering Oud & Nieuw
Foto: © KampenLive / Ewald Pikkert

De viering van Oud & Nieuw in Kampen staat bekend om het vuurwerk en carbidschieten. Helaas gaat dit vaak gepaard met overlast voor milieu en dieren. De Gemeente Kampen neemt daarom het initiatief om meer aandacht te geven aan dierenwelzijn tijdens de jaarwisseling. Op 15 maart 2023 heeft burgemeester Sander de Rouwe persoonlijk beloofd zich hiervoor in te zetten en het gesprek hierover in de samenleving aan te gaan jagen.

De gemeenteraad van Kampen nam in september 2020 unaniem een motie aan die het college opriep om een meerjarenbeleidsvisie op te stellen voor de Oud & Nieuw-viering in Kampen. In het najaar van 2022 werd de eerste bespreking van deze beleidsvisie vooral gewijd aan het behoud van tradities, zoals het carbidschieten in de gemeente Kampen.

Maar deze week kreeg dierenwelzijn en het beschermen van stadsnatuur uitgebreid aandacht tijdens de besprekingen. Edward Boon van D66 Kampen zegt hierover: “Het is volstrekt logisch om dierenwelzijn mee te nemen in dit geheel. Dat heeft tot nu toe te weinig aandacht gekregen.” Anne Christina Faber van GroenLinks Kampen is het hiermee eens: “Het afsteken van vuurwerk en carbidschieten op plekken die belangrijk zijn voor de natuur is niet meer van deze tijd. De gemeente gaat hierover in gesprek met inwoners. Dat is belangrijk, want het moet niet enkel gaan om vuurwerkvrije zones, maar ook om bewustwording.”

Na de zomer informeert burgemeester De Rouwe de commissie over de wijze waarop hij het gesprek in de samenleving voor zich ziet en hoe hij de overlast voor milieu en dieren gaat faciliteren. Inwoners, belangenverenigingen en vertegenwoordigers worden uitgenodigd om actief mee te doen aan dit gesprek.

Dierenwelzijn verdient meer aandacht tijdens de viering van Oud & Nieuw. Het is goed om te zien dat de gemeente Kampen hier serieus werk van gaat maken en het gesprek hierover aangaat met inwoners en belanghebbenden. Gehoopt wordt dat dit initiatief navolging krijgt in andere gemeenten en dat dierenwelzijn tijdens de jaarwisseling een belangrijke rol blijft spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *