Wandelaar vind gedumpte lachgascontainers

Wandelaar vind gedumpte lachgascontainers

Een wandelaar heeft zondagmiddag een behoorlijk aantal lachgascontainers gevonden. De ongeveer 20 lege flessen werden aangetroffen aan de Venendijk in de Kamper wijk Onderdijks.  Over de herkomst van de flessen is nog niets over duidelijk. De vondst is doorgegeven aan de politie. “Sinds januari vinden we steeds vaker lege lachgasflessen op straat. Er zit geen statiegeld meer op dus worden ze gedumpt.” Aldus de politie

Lachgas, een zoet smakend gas dat populair is geworden als recreatieve drug vanwege de korte, sterke roes die het kan veroorzaken. Het gas wordt meestal in ballonnen gespoten en vervolgens ingeademd. Lachgas is verkrijgbaar in kleine lachgaspatronen of in grote lachgastanks. Echter, naast de recreatieve toepassing kent lachgas nog vele andere toepassingen. Een van de belangrijkste toepassingen van lachgas is als medicijn in de medische wereld. Het wordt gebruikt als een anestheticum om patiënten in een diepe slaap te brengen, bijvoorbeeld voor een operatie. Lachgas wordt ook gebruikt als een pijnstiller. In deze toepassingen wordt lachgas vaak in combinatie met andere medicijnen gebruikt, zoals zuurstof, om de effecten te versterken. Een andere belangrijke toepassing van lachgas is als drijfgas in de voedingsmiddelenindustrie. Het gas wordt gebruikt om slagroom en andere voedingsmiddelen op te kloppen en te laten schuimen.

Foto: Bianca Diender

In Nederland is lachgas per 1 januari 2023 verboden als recreatieve drug. Het bezit en de verkoop van lachgaspatronen en tanks met lachgas voor recreatief gebruik is verboden omdat het is opgenomen in lijst II van de Opiumwet. De overheid heeft echter wel uitzonderingen gemaakt voor het gebruik van lachgas in de medische wereld, technische industrie en horeca. Dit verbod is ingesteld om de veiligheid en gezondheid van gebruikers te waarborgen en te voorkomen dat lachgas als recreatieve drug wordt misbruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *