Gemeente Kampen wil duidelijker communiceren

Gemeente Kampen wil duidelijker communiceren

De gemeente Kampen wil beter communiceren met inwoners, bedrijven en organisaties. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarvoor de Direct Duidelijk Deal ondertekend. Schrijftrainingen voor medewerkers en opmerkingen van inwoners moeten de brieven en andere teksten van de gemeente Kampen eenvoudig en gemakkelijk leesbaar maken.

De gemeente wil dat medewerkers er voortdurend opletten dat ze brieven, nota’s en teksten in begrijpelijke taal schrijven. De boodschap moet direct duidelijk zijn en geen vragen of twijfel oproepen. Ook laaggeletterde lezers moeten de berichten van de gemeente snappen. Als de lezer de boodschappen van de gemeente niet direct begrijpt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Dat wil de gemeente voorkomen.

Wethouder Bernard van den Belt: ”Vaak gebruiken we bij de overheid ingewikkelde termen en moeilijke taal. Omdat iedereen ons moet begrijpen, gaan we voor onze medewerkers schrijftrainingen houden. Ook vragen we inwoners te reageren als ze onze brieven of andere teksten niet snappen. Wij willen er voortdurend bij stilstaan, dat wat we zeggen, ook helder is voor de buitenwereld. Anders gaat het mis.”

De Direct Duidelijk Deal zijn een aantal afspraken over wat de gemeente precies gaat verbeteren. De Direct Duidelijk Deal zorgt ervoor dat medewerkers hulp krijgen om op een duidelijke manier te communiceren. Daarvoor worden speciale schrijftrainingen gehouden en een leidraad voor het schrijven opgesteld.

De gemeente nodigt inwoners uit om vaker te vragen: Wat bedoel je? Als een brief of e-mail niet duidelijk is, wil de gemeente dat graag weten. In de hal van het stadhuis staat de box Wat bedoel je?, waarin iedereen moeilijke teksten van de gemeente kan achterlaten. Ook is het e-mailadres watbedoelje@kampen.nl ingesteld om de medewerkers te wijzen op hun moeilijke en ingewikkelde teksten. Met deze reacties gaat de gemeente Kampen aan de slag hun communicatie te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *