Theo Rietkerk (CDA) hoog op kandidatenlijst voor Eerste Kamer

Theo Rietkerk (CDA) hoog op kandidatenlijst voor Eerste Kamer

KAMPEN –Theo Rietkerk uit Kampen staat definitief op de vijfde plek van de kandidatenlijst van het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen. Dat hebben de leden zaterdag 4 februari besloten tijdens het partijcongres van de christendemocraten in Amersfoort.

Rietkerk is een van de zittende senatoren op de lijst, die een mooie mix van frisse nieuwkomers en ervaren kandidaten bevat.
Nu de leden van het CDA de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer hebben vastgesteld, lonkt een nieuwe periode voor Rietkerk als senator. Als Eerste Kamerlid moet Rietkerk de uitvoering en handhaving van wetten en regels bewaken. “De Tweede Kamer is voor het politiek-inhoudelijke debat. Krijg ik een politiek-inhoudelijke vraag, dan zet ik die door naar Tweede Kamerlid Hilde Palland. Wat voor de inwoners van Overijssel speelt, zet zij goed op de Haagse agenda. Ook heb ik goed contact met de fracties van CDA Overijssel en de lokale afdelingen. Het CDA is geworteld in de regio. Onze politici weten wat er speelt.”

Speerpunt van Rietkerk voor de komende periode is desgevraagd ‘regelzucht verminderen en de procedures versnellen tot maximaal acht weken’. “Inwoners en ondernemers hebben vaak met lange vergunningprocedures te maken als ze een woning of een bedrijf willen bouwen, verbouwen of uitbreiden. Dat moet echt korter.” Ook vindt Rietkerk dat bezwaarmakers één keer in beroep moeten kunnen gaan bij de Raad van State en niet meerdere keren, zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van het Reevediep is gebeurd. “De schop moet sneller de grond in kunnen.”
De fractie van het CDA heeft zich de afgelopen jaren in de Eerste Kamer ingezet voor onder andere het blijven koppelen van de AOW aan de verhoging van het minimumloon, het schrappen van het leenstelsel voor studenten, het verminderen van regels voor het midden- en kleinbedrijf, het verlagen van huren en het verlengen van contracten voor agrarisch natuurbeheer. Rietkerk: “Hierdoor heb ik iets kunnen betekenen voor zowel ouderen, jongeren, ondernemers als boeren.”

De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 15 maart. De nieuwe Statenleden kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer op 30 mei. Een stem op CDA Overijssel bij de Provinciale Statenverkiezingen is dus indirect een stem op Theo Rietkerk. Rietkerk is overigens ook terug te vinden als lijstduwer op de 50ste plaats van de kandidatenlijst van CDA Overijssel, die aangevoerd wordt door lijsttrekker Rick Brink.
Theo Rietkerk werd halverwege 2019 geïnstalleerd als senator namens het CDA. Het werd zijn derde functie binnen de politiek; tussen 1998 en 2003 was Rietkerk lid van de Tweede Kamer voor het CDA en daarna was hij elf jaar gedeputeerde van de provincie Overijssel. Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een deeltijdfunctie; Rietkerk combineert het met zijn baan als voorzitter van het College van Bestuur van de Landstede Groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *