Mozaïek Stadspark Kampen ondergaat grondige renovatie

Mozaïek Stadspark Kampen ondergaat grondige renovatie

Eind januari /begin februari start de grondige renovatie van het mozaïek in het Stadspark.
De beplanting van het mozaïek nabij de Oranjesingel wordt vervangen evenals de gekleurde kunststof delen van het mozaïek. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd en zijn naar verwachting in maart/april afgerond. Het mozaïek is aangelegd in 2003 en verbeeldt het wapen van Kampen zoals dat toen werd gebruikt.

Oorspronkelijk bestond de beplanting van het mozaïek uit Buxus. Door ziekte moest de Buxus in 2016 worden verwijderd. De buxus werd vervangen door een andere soort groenblijvende soort: de Kleinbladige hulst. Nu na 6 jaar blijkt, dat deze soort minder geschikt is voor intensieve vormsnoei en niet het gewenste beeld oplevert. Ook de gekleurde kunststofplaten hebben aan kwaliteit ingeboet. De gemeente heeft daarom besloten om het mozaïek grondig te renoveren.

De renovatiewerkzaamheden bestaan uit het vervangen van grond door nieuwe teelaarde, het aanbrengen van nieuwe beplanting (Lonicera, Latijnse naam voor struikkamperfoelie) en het vervangen van de kunststofplaten door gekleurd mozaïekwerk. ”Het mozaïek ligt er straks weer keurig onderhouden bij en kan weer jaren vooruit. Bezoekers van het Stadspark kunnen blijven genieten van de prachtige aanblik van het mozaïek”, aldus wethouder Faber.

Het mozaïek in het Plantsoen kent een lange geschiedenis. Jarenlang werd jaarlijks in het voorjaar een nieuw bloemenmozaïek gemaakt met eenjarige planten. Elk jaar werd een nieuw ontwerp gemaakt dat vaak gebaseerd was op de actualiteit van dat moment. De eenjarige planten voor het mozaïek werden gekweekt op de gemeentelijke kwekerij. Nadat de kwekerij werd afgebroken in 1996, werd het plantmateriaal aangekocht.

Vanwege de hoge kosten werd na enkele jaren besloten geen jaarlijks mozaiek aan te brengen.
Dit leidde tot onvrede bij de bevolking. Voor de maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, Departement Kampen was dit aanleiding om in 2003 de bevolking van Kampen een blijvend mozaïek aan te bieden. Nu, na bijna 20 jaar, is dit blijvende mozaïek aan renovatie toe. De kosten van de renovatie worden betaald uit de subsidie die de gemeente heeft ontvangen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor de instandhouding van het groene Rijksmonument Het Plantsoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *