Stormvloedkering Ramspol in werking vanwege harde wind en hoge waterstand

Stormvloedkering Ramspol in werking vanwege harde wind en hoge waterstand

Op zondagmiddag 15 januari is de stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten vanwege hoog water uit het IJsselmeer. Deze opblaasbare dam is bedoeld om het achterland te beschermen tegen hoog water. Het scheepvaartverkeer in de omgeving is hierdoor tijdelijk gestremd.

De oorzaak van de hoge waterstanden rond het IJsselmeer is een combinatie van windstoten en neerslag. Door de heersende windrichting kan minder water worden afgevoerd via de Afsluitdijk, waardoor het waterpeil stijgt. Wanneer het waterpeil 50 cm boven NAP is, sluit de stormvloedkering Ramspol automatisch.
Rijkswaterstaat heeft uit voorzorg om 15.00 uur de vaargeulen Ramsdiep en Ramsgeul gestremd voor vaarverkeer, toen het water een hoogte van 40 cm boven NAP had bereikt. De sluiting van de opblaasbare kering begon om 16.00 uur en was een uur later geheel in werking.

De vaarweg zal pas weer vrijgegeven worden nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze maatregelen genomen worden om de veiligheid van het achterland te garanderen en dat het scheepvaartverkeer zo snel mogelijk weer hervat zal worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *