‘AAN in het donker!’: goede fietsverlichting voorkomt ongelukken

‘AAN in het donker!’: goede fietsverlichting voorkomt ongelukken

De periode dat het eerder en ook langer donker is, is weer aangebroken. Het is daarom extra belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. Dit voorkomt ongelukken. De gemeente Kampen wil dat jongeren zich bewust zijn van het belang van goede fietsverlichting. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ de gemeente op 12 en 13 december.

Op maandag 12 december staat het campagneteam van 15.00 tot 17.00 uur bij de Pieter Zandt in Kampen. Daarna is het team van 17.00 tot 19.00 uur aanwezig op het parkeerterrein bij KHC Kampen. Het campagneteam gaat in gesprek met fietsers over fietsverlichting. Vaste verlichting is daarbij de norm. Wie goede fietsverlichting aan heeft, maakt kans op een gloednieuwe fiets. Fietsers zonder fietsverlichting kunnen ter plekke hun verlichting laten repareren of krijgen een oplaadbaar fietslampje om toch veilig thuis te komen. Op dinsdagochtend 13 december is het campagneteam aanwezig op het Ichthus College.

Wethouder Richard Boddeus: “We vragen met deze campagne extra aandacht voor goede fietsverlichting. Dit doen we om ongelukken te voorkomen. Te vaak wordt fietsverlichting vergeten, is een lamp kapot, de batterij leeg of denken jongeren dat ze toch wel worden gezien. Ook bij de basisscholen hebben we daarom in november fietscontroles uitgevoerd op de basisscholen in onze gemeente.”

Fiets mét licht
Iedereen weet dat fietsen mét licht veel veiliger is dan zonder. Het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een fietsongeval neemt met bijna 20% af als je goede fietsverlichting hebt. Steeds meer fietsers hebben goede verlichting, maar bij jongeren van 12 tot 24 jaar heeft soms maar de helft goed werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel verlichting, maar vergeten om het aan te zetten. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben meestal geen werkende verlichting, repareren die niet en nemen ook geen vervangende lampjes mee.

Waarom juist nu?
Nu het weer eerder en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan goede fietsverlichting. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, zeker in deze periode, op orde te hebben. Zodat zij én anderen veilig thuiskomen. Na de actie spuit het campagneteam een (tijdelijke) afbeelding op de grond met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Zo worden fietsers ook na de actie herinnerd aan het belang van goede fietsverlichting.

De campagne ‘AAN in het donker!’ wordt georganiseerd in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland en in samenwerking met gemeenten en onderwijsinstellingen. Ook social media wordt ingezet om de boodschap te verspreiden. Deel je bericht met #aaninhetdonker en volg de campagne op Instagram via aan.in.het.donker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *