Veteranenconcert Broederband ‘Meer dan geslaagd’

Veteranenconcert Broederband ‘Meer dan geslaagd’
Het orkest van de Broederband - foto Maurits-van-Hove

“Ik ben Daan en ik ben Veteraan”
Met die woorden opende Daan Janse van de Stichting Veteranen Kampen het concert van muziekvereniging De Broederband ter ere van de (350!) veteranen in Kampen. In een nagenoeg uitverkochte zaal De Burgwal vond zaterdag 26 november een bijzondere avond plaats, welke mogelijk werd gemaakt door bijdragen van gemeente Kampen, provincie Overijssel, Postuma IJsselmuiden, stichting CAS en het V-fonds.

In een combinatie van muziek, beelden en woorden werd het publiek meegezogen in een emotionele tour die in het teken stond van het leven van deze militairen tijdens oorlogs- en vredesmissies en ook in het burgerleven nadien. Daarnaast was er ook aandacht voor de gezinnen die zij thuis moe(s)ten achterlaten wanneer zij werden en worden uitgezonden om zich in te zetten voor vrede en veiligheid. Met name de persoonlijke bijdragen van enkele veteranen maakten grote indruk op publiek en orkest.

De veteranen benadrukten het belang van muziek tijdens hun missies. Vrolijkheid, verdriet, rouw, verlangen, al deze emoties worden versterkt en verwerkt via muziek. Het is dan ook niet vreemd dat er jaarlijks een heuse Veteranen Top-50 wordt samengesteld, waaruit ook enkele nummers werden gespeeld. Steevast staat Brothers in Arms van de Dire Straits op nummer één. Zowel in de verhalen van de veteranen als in de indrukwekkende bijdrage van burgemeester Sander de Rouwe had dit nummer een prominente plek. Het is een nummer dat afgespeeld wordt wanneer een strijdmakker is gesneuveld. Even goed slikken en niet te veel oogcontact maken met geëmotioneerde bezoekers, was het credo voor orkest en solisten. Het orkest van De Broederband werd bijgestaan door Tijs van Dijk (zang en zelf veteraan), Ivan Laverman (gitaar) en, vanuit de eigen gelederen, Manfred Haveman (trompet/bugel).
Uiteraard werd ook dit concert gedirigeerd door Peter Tol (Zeewolde) die inmiddels alweer 13 jaar dirigent is bij de Broederband.

Op de vrijdagmiddag voorafgaand aan het grote concert, vond een speciaal concert plaats voor de basisschooljeugd. De kinderen hadden eerst al gastlessen van enkele veteranen gehad. Zo’n 300 kinderen ondergingen muisstil deze beleving. Voorzitter van De Broederband, Jessica Janse, zelf dochter van een veteraan, gaf een inkijkje in de impact op he thuisfront. Het geheel maakte grote indruk.
Daarom: Opdat we nooit vergeten… Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *