‘Werken moet lonen’

‘Werken moet lonen’

KAMPEN – Op Twitter gaat een rekenvoorbeeld rond waarbij een vergelijking is gemaakt tussen werken niet werken. Die vergelijking werd gemaakt door een financieel professional. Voorzichtige conclusie: deze werker kwam er slecht van af. De twitteraar wil graag aandacht voor die berekening en daarmee aandacht voor Jan Modaal. Want #werkenmoetlonen twittert zij. Hart voor Kampen is het daar volledig mee eens.

Binnen de raad heeft armoede, mensen op bijstandsniveau, wel een plekje gevonden. Er wordt zeer regelmatig aandacht voor gevraagd. Ook weer bij het vaststellen van de Begroting 2023. Maar soms is het voor de Jan of Jannie Modaal met een (deeltijd)baan een ander verhaal. Voor deze categorie maar ook ondernemers die in financiële problemen dreigen te raken door de inflatie of hoge energieprijzen is er nauwelijks aandacht. Hart voor Kampen wil daar verandering in brengen want werken moet wel lonen.

Voor alle duidelijkheid: dit overzicht is niet bedoeld om de bijstandsgerechtigde op de strafbank te zetten, maar de kant van de werkende te belichten. In beide berekeningen is het uitgangspunt een alleenstaande moeder met 3 kinderen. De ene moeder werkt (zij heeft een modaal inkomen van 46.000 euro) en de andere zit in de bijstand. Het verschil bedraagt maar liefst 33.809 euro die negatief uitvalt voor de werkende moeder. Het gaat om hier de grote lijnen, niet de details. Je kunt je voorstellen dat als dit echt het geval is, de constatering is dat werken niet loont.

Hart voor Kampen legde deze berekening daarom voor aan de gemeente Kampen. De partij wilde weten of dit overzicht, op hoofdlijnen, ook van toepassing is op de situatie in Kampen. “De hoofdlijnen kloppen inderdaad. Er zijn natuurlijk kleine nuances. Binnen de gemeente Kampen gelden soms ook andere regelingen. Zo kennen wij bijvoorbeeld de Meedoenbon en de Kindregelingen, maar kennen wij geen vergoeding voor het eigen risico”, aldus de gemeente Kampen.

Je moet als werkende heel veel kosten vaak zelf betalen waardoor je soms door een ondergrens zakt en waarbij je na moet gaan denken hoe je met de boodschappen uit gaat komen. Op de website van Hart voor Kampen (https://www.hartvoorkampen.nl/werken-moet-lonen/) vind je meer informatie over regelingen binnen de gemeente Kampen. Maar ook om een afspraak te maken met de gemeente om je situatie eens door te nemen. “Als je in de financiële problemen dreigt te raken wacht daar dan niet mee. Het is best moeilijk om die stap te zetten. Maar afwachten helpt ook niet. De mensen bij de gemeente zijn ervoor om je te helpen”, aldus Bergstra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *