Politie neemt (nep)vuurwapen in beslag

Politie neemt (nep)vuurwapen in beslag
Foto ter illustratie

De politie ontving vanmiddag een melding over het (in een groep) doorgeven van een mogelijk vuurwapen. De politie handelt (juist in gevallen zoals deze) altijd met grote voorzorg, en ging er vanmiddag dan ook van uit dat het hier een ‘echt’ vuurwapen betrof.

Bij het aantreffen van de groep werd geconstateerd dat het hier een nepwapen betrof. De groep dacht dat het een ‘goed idee’ was om deze middag met dit wapen door Kampen te lopen, en de plaatselijke snackbar te bezoeken. Aldus de politie in een reactie. Het wapen werd uiteraard in beslag genomen.

Bij meldingen als deze kan het voorkomen dat de politie zelf het dienstwapen gebruikt. De politie adviseert via social media: “Ga dus niet stoer met een nepwapen over straat lopen, de gevolgen kunnen voor diegene die het wapen in bezit heeft, omstanders en de politie een grote impact hebben.”

Bezit strafbaar?
Als je 14 jaar of ouder bent en je loopt met een nepwapen rond en dat wapen lijkt zó echt dat je er iemand mee kunt bedreigen, dan ben je strafbaar volgens de Wet wapens en munitie. En al helemaal als je er ook nog een strafbaar feit mee pleegt, bijvoorbeeld als je met een gelblaster iemand beschiet omdat je zo graag wilt meedoen aan een TikTok-challenge. Je kunt er een gevangenisstraf voor krijgen of een hoge geldboete. Op zijn minst heb je een strafblad en krijg je geen V.O.G. voor bijvoorbeeld een stage of een toffe baan. Als je minderjarig bent (van 12 t/m 17 jaar oud), zijn de straffen en boetes wat lager.
Een nepwapen met een CE-keurmerk (op het wapen en/of de verpakking) is dan misschien legaal, maar alleen als speelgoedwapen. Het gaat er dus om hoe oud je bent én wat je ermee doet. Houd je speelgoedwapen dus thuis, of nog beter: koop hem niet. (Politie.nl)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *