Margreet Bouwman nieuwe cultuurmakelaar Kampen

Margreet Bouwman nieuwe cultuurmakelaar Kampen

De gemeente Kampen heeft een nieuwe cultuurmakelaar. Margreet Bouwman gaat deze functie de komende twee jaar invullen. Ze studeerde in Kampen aan de kunstacademie en was daarna jarenlang betrokken bij culturele projecten elders in het land. Sinds 2017 woont ze in IJsselmuiden en is ze, onder andere met het programma het Beste van Kampen, steeds meer betrokken geraakt bij cultuur in Kampen. En dat smaakt naar meer! “Als cultuurmakelaar wil ik bijdragen aan meer ruimte, netwerk en podium voor makers, zodat ze kunnen doen en laten zien waar ze goed in zijn!”

“In 2007 kwam ik voor het eerst in aanraking met community arts; een kunstvorm waarbij kunstenaars samenwerken met niet-kunstenaars om hun verhaal te vertellen. Ik was onder de indruk van deze manier van kunst maken, die echt verandering kan brengen en waarin verschillende domeinen bij elkaar komen: kunst, zorg, welzijn, onderwijs. Zo heb ik met nogal wat verschillende mensen en organisaties hele mooie, indrukwekkende en betekenisvolle projecten kunnen uitvoeren. Tegelijk kan ik ook enorm geraakt worden door autonome kunst, zonder die directe verbondenheid met mensen of onderwerpen uit de samenleving. In de autonome kunst zitten dingen die wij in onze samenleving heel goed kunnen gebruiken: ruimte om te spelen, om dingen te doen die niet direct praktisch nut hebben, genieten van schoonheid, verbeeldingskracht die flexibiliteit en ruimte geeft, plezier, manieren om emoties te kunnen voelen en uiten. Dat kan je als professional doen, maar natuurlijk ook als amateur bij een cursus, vereniging of gewoon thuis.”

Genoeg praktijkervaring die Margreet nu kan inzetten als cultuurmakelaar, een functie die vanuit de gemeente Kampen is neergelegd bij de SAMBiQ-instellingen, een samenwerkingsverband van Stadsgehoorzaal Kampen, Stadsarchief Kampen, Stedelijk Museum Kampen, Bibliotheek Kampen en kunstencentrum Quintus . “Dat past goed bij het gezamenlijke doel van SAMBIQ om samen op te trekken met culturele initiatieven, makers en verenigingen in de gemeente Kampen. Ik wil als cultuurmakelaar bijdragen aan meer ruimte, netwerk en podium voor makers om te kunnen doen en te laten zien waar zij goed in zijn. Dit gaat om álle cultuurmakers in de héle gemeente Kampen: professionals en amateurs, georganiseerd binnen verenigingen, stichtingen of zzp-ers, muziek, beeldende kunst, theater, schrijven, liefhebbers van cultuurhistorie, in de stad Kampen maar zeker ook in de kernen. Om de betekenis van cultuur voor inwoners te vergroten zal ik ook zoeken naar relevante verbindingen met andere domeinen.”

Ambitieuze plannen, maar gekoppeld aan een evenement of overkoepelend thema, kan je volgens de nieuwe cultuurmakelaar direct heel concreet worden en versterken de verschillende onderdelen elkaar: “Het eerste gedeelde thema in de gemeente Kampen is het Hanzejaar in 2023, waar Kampen Partners en SAMBiQ al plannen voor aan het maken zijn. Daar kunnen allerlei activiteiten en evenementen aan gekoppeld worden, zowel voor inwoners als voor bezoekers.
Ik zie er erg naar uit om de culturele sector in Kampen verder te leren kennen, en samen te kijken hoe we sterker, meer verbonden en zichtbaarder kunnen worden.”

Als startsein hiervoor organiseert cultuurmakelaar Margreet Bouwman een eindejaarsborrel voor het hele culturele veld op woensdagavond 7 december a.s. vanaf 20:00 in ‘t Ukien. Contact en aanmelden voor de eindejaarsborrel kan via: cultuurmakelaarkampen@sambiq.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *