CDA Kampen start offensief om verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen

CDA Kampen start offensief om verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen

Het CDA start het offensief ‘Vereniging Nederland’ om verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen. Hieraan werken zowel landelijke als lokale CDA-politici mee. Onderdeel van ‘Vereniging Nederland’ is onder een andere een enquête onder verenigingen in de gemeente Kampen. Hiermee wil CDA Kampen graag knelpunten en ideeën verzamelen waar de politiek mee aan de slag kan. Raadslid Robertjan de Wilde: “Verenigingen en vrijwilligers zijn het kloppend hart van onze gemeenschap. Daarom vindt het CDA dat we daar zuinig op moeten zijn.”

Nederland telt ongeveer 150.000 verenigingen. Maar liefst één op de drie Nederlanders is wekelijks actief in een vereniging. Zonder vrijwilligers en verenigingen rolt de bal niet en kleurt het land op Koningsdag niet oranje. Raadslid Robertjan de Wilde (CDA): “Verenigingen en vrijwilligers zijn het kloppend hart van onze gemeenschap. Daarom vindt het CDA dat we daar zuinig op moeten zijn.”

De Wilde merkt op dat veel verenigingen te maken hebben met uitdagingen. “Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om voldoende vrijwilligers en bestuursleden te vinden. Ook kunnen verenigingen regeldruk ervaren. Ook heeft CDA Kampen signalen gekregen dat verenigingen geconfronteerd worden met een hoge energierekening. Daarbij komen ze net uit de coronacrisis, die veel van hen gevraagd heeft.”

Om verenigingen en vrijwilligers te ontzorgen en te ondersteunen, is het CDA gestart met het offensief ‘Vereniging Nederland’. “Verenigingen zijn het cement van onze samenleving”, zegt Martijn Postuma, commissielid van CDA Kampen. “Het is belangrijk dat de overheid hen zo goed mogelijk faciliteert. Bijvoorbeeld door overbodige regels af te schaffen, zodat vrijwilligers weer kunnen doen waarvoor ze ooit vrijwilliger zijn geworden.”

Onderdeel van het offensief ‘Vereniging Nederland’ zijn onder een andere een landelijk meldpunt, oprichting van een (deskundigen)panel en fysieke sessies in het land. Ook gaat CDA Kampen een enquête verspreiden onder verenigingen in de gemeente Kampen. De Wilde: “Het is bedoeld om knelpunten en ideeën te verzamelen waar de politiek lokaal, provinciaal of landelijk mee aan de slag kan. Wij hopen dat zoveel mogelijk verenigingen willen meedoen. Want bij een sterke samenleving hoort een sterk verenigingsleven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *