Euphonion Singers 50 jaar: viering met speciaal basiliekconcert

Euphonion Singers 50 jaar: viering met speciaal basiliekconcert

Als gevolg van de corona pandemie kunnen de Euphonion Singers dit jaar eindelijk hun 50 jarig bestaan vieren. Dat doen ze minstens twee keer, te beginnen met een speciaal basiliekconcert op zaterdag 5 en zondag 6 november. Iedereen die het jubileum met dit vijfstemmig koor op muzikale wijze wil vieren, is welkom.

Zoals gewoonlijk bij de Euphonion Singers, wordt er een zeer gevarieerd programma samengesteld. Van klassieke koornummers tot speciaal gearrangeerde popnummers en mooie balads. Ook popkoor Vox Five en zanggroep Prevoices leveren een bijdrage aan het concert. De muziekstukken zullen mede in verschillende (koor)samenstellingen worden gebracht. Daardoor wordt het niet alleen luistertechnisch, maar ook visueel een verrassend concert. En dat allemaal onder leiding van muzikale duizendpoot Anton Jansma, die de Euphonion Singers en de twee andere zanggroepen sinds hun start onder z’n hoede heeft. Het concert vindt plaats in de Buitenkerk te Kampen en start op zaterdag om 20.00 uur en op zondag om 16.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.euphonionsingers.nl en bij Tabaktief Goosen, Oudestraat 130.

Dat de Euphonion Singers ooit hun 50 jarig bestaan zouden vieren, konden de oprichters in 1971 niet bevroeden. Uit het tamboer-majorettekorps van de plaatselijke muziekvereniging Euphonia (waarmee verder geen formele verbinding bestaat) begon een aantal leden met het zingen van negro-spirituals. Het zou heel wat zijn als deze groep zich gedurende een paar jaar zou kunnen manifesteren. Hoe anders is dat gelopen. De zanggroep groeide spoedig uit tot een koor dat een unieke plaats is gaan innemen binnen de Nederlandse koorwereld. Dit vanwege de indrukwekkende kwaliteit, veelzijdigheid en de verrassende muziekbenadering. Twee oprichters zijn nog steeds lid en na ruim duizend optredens, buitenlandreizen en speciale projecten zijn de huidige koorleden nog even enthousiast als de leden in die beginjaren. Drijvende kracht achter het koor is Anton Jansma die met z’n muziekarrangementen steeds weer voor vernieuwing zorgt en het koor onder zijn leiding bij de les houdt. Wie dacht dat het koor inmiddels minder ambitie zou hebben, komt bedrogen uit. Voor komend jaar zijn er al volop plannen, waaronder opnieuw een samenwerking met fanfareorkest Euphonia. Als alles volgens plan verloopt, zullen de twee verenigingen naar partnerstad Meinerzhagen afreizen om daar nog eens muzikaal uit te halen. Rond de zomer zal dat gezamenlijke concert dan nog eens in onze eigen regio worden overgedaan. Maar voor het zover is, kan men nu eerst genieten van het jubileumconcert in november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *