Kamper ChristenUnie: Verbod op lachgas is goed nieuws!

Kamper ChristenUnie: Verbod op lachgas is goed nieuws!

Na jaren wachten gaat het gebeuren: een verbod op lachgas! In 2020 vroeg CU raadslid Martine Wiltjer er aandacht voor in de gemeenteraad Kampen. Omdat er nog geen landelijke regels waren, moest elke gemeente zelf het wiel uitvinden. In Kampen is lachgas opgenomen in de APV, waardoor het makkelijker werd om te handhaven.

Ook kamerlid Mirjam Bikker heeft zich enorm ingezet voor het landelijk verbod: “Lachgas maakt zo veel kapot, en het is kinderlijk eenvoudig te krijgen. Om verslaving een halt toe te roepen en al die ellende die lachgas met zich meebrengt, moet er heel snel een verbod komen. Dat het verbod er nu echt komt, is heel goed nieuws!”
“Als ChristenUnie Kampen zijn we blij dat het verbod er komt, omdat lachgas erg nare gevolgen kan hebben voor gebruikers. We zien dat veel jongeren door o.a. de pandemie zich eenzaam voelen en zoeken naar spanning of wegvluchten in zaken als lachgas. Echte aandacht hebben voor jong en oud, verslaving tegen te gaan, eenzaamheid verminderen, dát is kiezen voor wat echt telt.”

Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote lachgastankjes. Het gas wordt in de ballon gespoten. De gebruiker ademt in en uit in de ballon. Het wordt als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Dat type lachgas is van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof. Daarnaast wordt lachgas ook gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten.

Het risico van lachgasgebruik voor de gezondheid van een individu is niet heel groot. Bij recreatief gebruik zijn de risico’s beperkt. Als iemand veel en vaak lachgas gebruikt kan er een vitamine B12 tekort optreden. Een vitamine B12 tekort kan leiden tot veel soorten klachten zoals zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen. Meestal is deze schade behandelbaar met vitaminesuplementen en fysiotherapie. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het toedienen van extra vitamine B12 tijdens gebruik het risico op een tekort verkleint. Jonge en onervaren gebruikers en mensen met een laag vitamine B12-niveau, zoals vegetariërs, zijn gevoeliger voor schadelijke effecten.

Sommige gebruikers merken dat ze moeilijk kunnen stoppen met lachgas. Zij voelen een sterke drang om meer en opnieuw te gebruiken.

Bron: https://www.drugsinfo.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *