Werken Zwolse beeldhouwer Tom Waterreus nu te zien in Stedelijk Museum

Werken Zwolse beeldhouwer Tom Waterreus nu te zien in Stedelijk Museum
Foto © KampenLive

Speciaal voor nieuwe aanwinsten of bijzondere werken heeft Stedelijk Museum Kampen een kleine ruimte ingericht op de tweede verdieping van het museum aan de Oudestraat. Deze ruimte is net opgeknapt en door het gebruik van goudkleurige verf op de wanden heeft de ruimte iets weg van een juwelenkistje, zoals ze dit in het museum zelf zeggen. De ruimte heeft de naam The gallery gekregen en het is de bedoeling dat er elke zes tot acht weken weer nieuwe juweeltjes te bewonderen zijn.

De Zwolse beeldhouwer Tom Waterreus (1943-2021) liet een imposante reeks beelden na. Zijn zoon schonk Stedelijk Museum Kampen drie van zijn werken, die nu te zien zijn in The Gallery

“We zijn bijzonder vereerd dat de familie aan ons dacht. We mochten zelf een keuze maken uit de vele werken.”, vertelt directeur Nynke van der Wal. Kruis (1991), Apocalyptische vrouw (2001) en Incarnatie (2003) maken nu deel uit van de museumcollectie. “Deze drie beelden vormen een aardige doorsnee van zijn oevre”.

Tom Waterreus was een bijzonder mens en kunstenaar. Als religieus mens was hij een kunstenaar met een missie. Hij verbond zijn werk met zijn religie. Meer dan vijftig jaar heeft hij zich als kunstenaar tegen de stroom in ontwikkeld. Hij had een heel eigen signatuur. Zijn beelden zijn ook in het Zwolse straatbeeld terug te vinden, zoals boven de ingang van de Peperbus en op het Dominicanenklooster.

De drie aanwinsten zijn te zien tot en met 15 mei in The Gallery.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *