Gedeputeerde Roy de Witte (CDA): “Behoud van erfgoed is belangrijk voor Kampen”

Gedeputeerde Roy de Witte (CDA): “Behoud van erfgoed is belangrijk voor Kampen”

KAMPEN – Donderdag 3 maart 2022 heeft gedeputeerde Roy de Witte (CDA) Kampen bezocht. Het bezoek begon met een gesprek in en rondleiding door de Bovenkerk. Daarna ging De Witte te voet naar de Koggewerf, waar hij sprak met diverse vrijwilligers. Bij het bezoek van de gedeputeerde waren ook wethouder Bas Wonink en Tweede Kamerlid Hilde Palland aanwezig, naast kandidaat-raadsleden Jacolien van de Wetering, Henk Selles en Niek Teune van CDA Kampen.

In de Bovenkerk werd gedeputeerde Roy de Witte bijgepraat over de huidige status van de Bovenkerk. In het grootste monument van de vier noordelijke provincies worden al enige tijd geen kerkdiensten meer gehouden. Maar een maatschappelijk-culturele bestemming heeft het gebouw, mede door het coronavirus, nog niet gekregen.

Via de steigers in de kerk kregen De Witte en de andere CDA’ers een kijkje boven de gewelven, waar momenteel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd worden. Deze werkzaamheden zijn deels bekostigd door een subsidie van de Provincie Overijssel. De Witte: “Het behoud van religieus erfgoed vind ik ontzettend belangrijk voor een gemeenschap. Het zijn monumenten met een belangrijke sociale waarde en die moeten voor de toekomst behouden blijven.”

Vervolgens liepen gedeputeerde Roy de Witte, Tweede Kamerlid Hilde Palland en wethouder Bas Wonink, samen met de kandidaat-raadsleden van CDA Kampen, richting de Koggewerf. Hierbij werden ze vergezeld door Cor Adema en Thea Paassen, die het gezelschap vertelden over de geschiedenis van de stad en de kansen die er vandaag liggen op het gebied van toerisme en recreatie. Kansen die het CDA graag wil verzilveren.

Het bezoek van De Witte werd afgesloten op de Koggewerf, waar hij sprak met enkele van de meer dan 100 vrijwilligers van Stichting Kamper Kogge en Stichting tot behoud van Kamper Botters. De terugkeer van de IJsselkogge was ook onderwerp van gesprek. Jacolien van de Wetering: “De Kogge is onderdeel van ons erfgoed. Als het aan het CDA ligt, wordt de IJsselkogge gekoppeld aan een prachtig, onderscheidend beleefmuseum. Zo wordt de Kogge niet alleen een object om te bekijken in een vitrine, maar is er daarbij plek om het rijke Hanzeverleden van de stad te vertellen aan toeristen. Hiermee zetten we Kampen prominenter op de kaart.”

Kandidaat-raadslid Niek Teune gaf aan blij te zijn met de aandacht vanuit de Provincie Overijssel en de Tweede Kamer voor onze Hanzestad. “Het CDA vindt een bruisende binnenstad, goed onderhouden monumenten en de IJsselkogge als trekpleister ontzettend belangrijk. Hier heeft Kampen de ondersteuning van de Provincie Overijssel en het Rijk voor nodig.” Kandidaat-raadslid Henk Selles vult aan: “Het bezoek van gedeputeerde Roy de Witte onderstreept dat we elkaar weten te vinden en Kampen ook de aandacht van andere overheden heeft. Het is nu tijd om die kansen te benutten.”
Foto: Tennekes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *