D66 Kampen: Muziekverenigingen verdienen meer aandacht en ondersteuning.

D66 Kampen: Muziekverenigingen verdienen meer aandacht en ondersteuning.

Samen met voormalig Tweede Kamerlid Boris van der Ham ging Edward Boon op bezoek bij Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden. Dit bracht hen in ‘t Harde, omdat de muziekvereniging daar noodgedwongen moet repeteren voor haar deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. In Kampen is namelijk geen accommodatie beschikbaar voor de vereniging.

Boon vroeg vorig jaar in de raadscommissie ook al aandacht voor meer ondersteuning aan muziekverenigingen. Hij was in zijn jeugd zelf lid en voorzitter van een show- en fanfarekorps. Hij kent de toegevoegde waarde van dergelijke verenigingen goed, maar ook de problemen waar ze mee te maken hebben. “Het is belangrijk om kinderen al vroeg in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Ze worden hierdoor creatief en leren samen te werken. Dat een muziekvereniging als Oranje helemaal naar ‘t Harde moet om te repeteren vind ik belachelijk.”
Volgens Boon moet de gemeente de vraag van muziekverenigingen om sportaccommodaties te gebruiken voor show- en marsrepetities meenemen in haar sportbeleid. “Voetbal vinden we in Kampen bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat is het ook. Daarom gaat er veel geld naar toe en investeren we in goede accommodaties. Muziek is minstens net zo belangrijk. Maar die verenigingen laten we nu aan hun lot over. Dat kan toch niet?” vraagt Boon zich hardop af.

Boris van der Ham, tevens bekend zanger en acteur, is het helemaal eens met de toegevoegde waarde van muziekverenigingen. “Kunst heeft een enorme belangrijke functie in een samenleving. Het brengt mensen samen en verbindt ze. Amateurkunst is een belangrijke peiler in de samenleving. Het leert jongeren nieuwe dingen en verbreed hun blik op de wereld. Het is goed dat Edward aandacht vraagt voor de problemen waar muziekverenigingen in Kampen en IJsselmuiden mee te maken hebben”.

De voorzitter van muziekvereniging Oranje, Wilko van den Brink, was blij met het werkbezoek. “Een accommodatie voor onze mars- en showrepetities voor zowel binnen als buiten in Kampen is een groot probleem. Onze (jeugd) leden moeten nu ver reizen en dat is een enorm geregel en uitdaging. Je kunt moeilijk met je instrument, uniform, enz op de fiets heen een weer naar ‘t Harde. Wij lopen hier niet als enige vereniging tegen aan. Het vastleggen voor een accommodatie voor bijv. een concert gaat ook moeizaam. De accommodaties hanteren daarnaast ook hoge prijzen en zo gaat de subsidie van de gemeente, regelrecht weer terug naar de gemeente. ‘Willen wij ons als muziekverenigingen Hanzestad Kampen zo goed mogelijk nationaal en internationaal blijven vertegenwoordigen tijdens festiviteiten, zal daar ook in moeten worden gefaciliteerd en geïnvesteerd’, zo zegt van den Brink. Samen met de Combinatie Kamper Muziek Verenigingen hebben we dit meermaals besproken met de gemeente .”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *