Informatie Kampen – Oekraïne

Informatie Kampen – Oekraïne
Foto © KampenLive

Met ongeloof en ontzetting heeft het college van burgemeester en wethouders de afgelopen dagen kennis genomen van de oorlog in Oekraïne. Het geweld waar de Oekraïense bevolking nu mee wordt geconfronteerd is onacceptabel. “Wij kunnen ons niet voorstellen wat zij moeten doorstaan en leven mee met de Oekraïense bevolking”. Op dit moment bekijkt de gemeente Kampen wat zij concreet kunnen doen. Binnenkort volgt daarover meer informatie. 

Hoe kan ik helpen
Wanneer je hulp wilt aanbieden of als je vragen hebt, kun je die mailen naar het loket: oekraine@kampen.nl Het streven is het bericht binnen enkele werkdagen te beantwoorden.

Meer algemene informatie is te vinden op de website van Veiligheidsregio IJsselland: www.vrijsselland.nl/vragen-over-oekraine/

Vluchtelingen
Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dit is hartverwarmend. Kijk hiervoor op de website van Vluchtelingenwerk Nederland wat je kunt doen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen

Gaat de noodopvang van asielzoekers in Kampen door
De noodopvang gaat gewoon door. De mensen uit Oekraïne zijn in de basis geen asielzoekers. Zij hoeven namelijk geen asiel aan te vragen, omdat zij zonder visum 90 dagen in Nederland mogen zijn. Oekraïners vallen dus niet onder de verantwoordelijkheid van het COA. Het COA heeft ook geen opdracht gekregen om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Het COA biedt deze mensen dus ook geen onderdak, tenzij ze toch (politiek) asiel aanvragen. Dan gaan ze de reguliere procedure in. COA zal zelf de huidige plannen niet wijzigen, want de noodopvang is onverminderd hard nodig!

Actuele informatie van de overheid over noodsituaties
Kijk voor actuele informatie van de overheid bij rampen, calamiteiten en noodsituaties op www.crisis.nl

Informatie gemeente Kampen:www.kampen.nl/nieuws/oekraine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *