PvdA Kampen wil energiecompensatie sneller uitkeren

PvdA Kampen wil energiecompensatie sneller uitkeren

De energiecompensatie van €200 voor mensen in de bijstand moet voor 1 april zijn uitgekeerd, dat is het voorstel van de PvdA Kampen. De door het kabinet aangekondigde energiecompensatie zou komende maand uitgekeerd worden, maar door een aantal veranderingen die dit tot gevolg had in de participatiewet is een betaaldatum nog niet in zicht.

Fractievoorzitter Manfred Haveman: ‘De gasprijzen zijn de afgelopen maanden de pan uitgerezen. Gezinnen die dit jaar een nieuw contract hebben moeten afsluiten betalen soms tot wel drie keer meer voor energie. Het minste wat de gemeente kan doen is het aangekondigde bedrag van €200 voor mensen in de bijstand zo snel mogelijk uitkeren.

De fractie van de PvdA volgt hiermee de gemeente Tilburg. Deze gemeente heeft al aangekondigd het bedrag voor te schieten voor mensen in de bijstand omdat deze groep het bedrag sowieso op de rekening krijgt zodra de definitieve uitwerking van het kabinet klaar is. Voor gezinnen met een laag inkomen moet de gemeente bepalen wie er wel en niet recht op heeft. Commissielid Rick de Breij: ‘Het thema energiearmoede heeft al langer onze aandacht. Niet alleen de allerlaagste inkomens hebben hier mee te maken, ook middeninkomens, mensen met enkel AOW en studenten treft dit hard. Wat ons betreft verstrekken we de regeling aan een zo breed mogelijke doelgroep zodra bekend is hoeveel gemeenten precies kunnen verdelen. De groep die deze compensatie in ieder geval krijgt hoeven we niet nodeloos te laten wachten.

De PvdA realiseert zich dat een energiecompensatie van €200 voor sommige gezinnen een druppel op een gloeiende plaat is. ‘Voor veel mensen is de stijging veel hoger dan nu gecompenseerd gaat worden en met de oorlog in Oekraïne wordt de onzekerheid alleen maar groter. Wij willen het maximale doen wat de gemeente wél kan’ Aldus Haveman. De PvdA dient donderdagavond bij de raadsvergadering een motie in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *