D66-fractievoorzitters: ‘Zet stap naar universiteit in regio Zwolle.’

D66-fractievoorzitters: ‘Zet stap naar universiteit in regio Zwolle.’

De fractievoorzitters van D66 in de provincie Overijssel en de gemeenteraad van Kampen willen in de komende bestuursperiode de eerste stap zetten voor een universiteit in de regio.

Volgens Wybren Bakker, D66-fractievoorzitter in de provinciale staten, en zijn evenknie in Kampen, Gerben Wijnja, is de komst van een universiteit noodzakelijk voor de regio. Wijnja: “Wij zijn de vierde economische regio van Nederland. Maar willen we die toppositie vasthouden en versterken, dan moeten we talenten houden en aantrekken. Want kennis en innovatie maakt onze ondernemers sterk. We kennen een krachtig MKB, maar voor hen is de nabijheid van alle soorten onderwijs essentieel. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid en de inkomens van onze inwoners.”

Volgens Wybren Bakker draagt een universiteit bij aan de kwaliteit van het gehele onderwijs in de regio. ‘Als onderwijspartij willen wij in onze regio een complete leerlijn krijgen. We hebben al uitmuntend MBO en HBO in IJsselland. Een universiteit betekent dat studenten hier kunnen doorgroeien. Nu zien we jaarlijks een enorme braindrain van talentvolle jonge mensen die elders gaan studeren. En daarnaast kunnen we dan nieuw talent trekken. Als je kijkt naar de bevolkingsomvang van onze regio dan is het echt tijd voor een universiteit.”

De beide politici erkennen dat het waarschijnlijk jaren zal duren voor een universiteit haar deuren zal kunnen openen. Daarom is het volgens Wijnja nu zaak om te beginnen: “Laten we niet afwachten. Als D66 willen we straks het voortouw nemen.”

Over een naam voor de universiteit hebben beide democraten al ideeën. Bakker: “Inspiratie zat. Natuurlijk kan het gewoon de Universiteit van Zwolle heten of IJsselland. Maar het zou mooi zijn als we de universiteit naar een denker uit de regio kunnen vernoemen. De Zwolse Thorbecke zou een mooie zijn.”
Wijnja weet ook nog wel een Kampenaar: “Ik dacht zelf aan Dr. Kolff, die in Kampen de kunstnier heeft ontwikkeld. Echt een ontdekking van Nobelprijsniveau. Maar laten we eerst de buit maar binnenslepen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *