Gemeente legt melkbussen het zwijgen op tussen kerst en oud en nieuw

Gemeente legt melkbussen het zwijgen op tussen kerst en oud en nieuw

Geen gedoogdagen in Brunnepe, wel carbidschieten met Oud en Nieuw

Vanwege de lockdown die op 19 december is ingegaan in Nederland, is besloten de gebruiken rond het carbidschieten tijdens de jaarwisseling in te perken. Dit jaar vervallen, net als vorig jaar, de gedoogdagen in Brunnepe. Al eerder was besloten om dit jaar geen vuurcontainers, vuurtonnen en vuurkorven toe te staan tijdens jaarwisseling. Het carbidschieten tijdens Oud en Nieuw kan wel doorgaan.

Burgemeester Sander de Rouwe: ”De aangescherpte regels houden in dat je met niet meer dan twee mensen samen buiten mag zijn, behalve op oudejaarsdag. Dan zijn het er vier. Ik vind dat we op deze manier handelen in lijn van de bedoeling van de lockdown door af te zien van de gedoogdagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Het carbidschieten in zijn geheel verbieden kies ik niet voor. Het is een illusie om te denken dat bij een verbod op carbidschieten er daadwerkelijk niet geschoten wordt. Mijn zorg is dat de melkbussen dan alsnog tevoorschijn komen en mensen in groepjes bij elkaar gaan staan. Dat is niet in het belang van de openbare orde en veiligheid, maar draagt ook niet bij aan de bescherming van onze inwoners. Bij een verbod is er niets meer te regelen. Door afspraken te maken, kunnen we juist zorgen voor het naleven van de coronaregels. Dat is mijn drijfveer, om op het deze manier te doen.”

Toekomst
De gemeente is samen met de werkgroep Jaarwisseling, waarin naast gemeenteambtenaren het Schuttersgilde, WijZ Welzijn, politie en brandweer vertegenwoordigd zijn, bezig met het opstellen van een meerjarenvisie met beleid voor de toekomstige viering van de jaarwisseling. “Wat mij betreft is de oorspronkelijke insteek van vier gedoogdagen in Brunnepe daarbij weer het uitgangspunt” laat De Rouwe weten. Wel wil hij kritisch kijken naar de gebruiken rond vuurcontainers, vuurtonnen en vuurkorven. Volgens de burgemeester is een goed gesprek tussen schutters en samenleving van belang. “Ik ben voor veilig verantwoord vuren. Daarvoor zal dan wel draagvlak in de samenleving moeten zijn. En uiteindelijk beslist de gemeenteraad over het meerjarenbeleid.”

Op Oudejaarsdag mag er vanaf 10 uur geschoten worden, tot 2 uur ’s nachts (Nieuwjaarsochtend). Groepen buiten mogen dan niet groter zijn dan 4 personen en er moet binnen de groepsleden én tussen de groepen onderling 1,5 meter afstand zijn. De Rouwe: “Ik heb vanuit de werkgroep Jaarwisseling, vernomen dat het carbidschieten tijdens de lockdown van vorig jaar uitstekend is verlopen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat dat ook dit jaar prima zal gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *