Rol dijkwachten crucialer dan ooit

Rol dijkwachten crucialer dan ooit

Afgelopen weekend stond de jaarlijkse praktijkoefening voor de vrijwillige dijkwachten van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op het programma. In totaal leerden 175 nieuwe vrijwilligers hoe dijkwachten een dijk inspecteren als het hoogwater is. De oefening vond plaats op de dijk langs de IJssel richting Zwolle.

Freddie Schutte, coördinator dijkwachtorganisatie: “Onze dijkwachten zijn crucialer dan ooit. Zij zijn onze ogen en oren in het veld. In tijden van hoogwater zorgen zij er mede voor dat onze dijken in veilige handen zijn. Met de huidige berichtgeving rondom de verwachte zeespiegelstijging blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat we de dijken sterk houden. Onze dijkwachten zijn daar een belangrijke schakel in.”

In de praktijk
De 175 dijkwachten volgden eerder theorie, nu werd die kennis in de praktijk gebracht. “Tijdens de oefening werden de dijkwachten verdeeld in groepen en getraind door een ervaren dijkwacht. Voor iedere groep lagen de bekende gele dijkwachtjassen klaar. Na een korte introductie en briefing was het tijd voor actie: prikstok mee, laarzen aan en gaan”, licht Schutte toe. Aan bod kwam onder andere hoe je een dijk ‘afspeurt’ en schades weet te herkennen.

Vriend en vijand
Henk Esschendal is een van de dijkwachten die afgelopen weekend in actie kwam. “Je kunt je vast niet voorstellen dat dat water van de IJssel, wat nu in de verte te zien is, ook hier tot aan de dijk kan komen. Onze vriend kan ook zomaar onze vijand worden. De dijken beschermen ons tegen het water en zorgen ervoor dat wij droge voeten houden. Cruciaal om deze dus sterk te houden. Als dijkwacht draag ik daar graag mijn steentje bij aan”.

Wedstrijd
Hoogwater is een bedreiging voor dijken. En dus voor de inwoners die daarachter wonen. De dijkwachter heeft een serieuze taak: het bewaken van de dijken tijdens de dreiging van hoogwater. Schutte: “Ze bewaken dan de dijken die onder druk staan. De informatie die zij voor ons verzamelen, kan hét verschil maken. Met deze praktijkoefening trainen wij onze dijkwachten voor een wedstrijd waarvan we niet weten wanneer deze gespeeld wordt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *