Gerrit Boom 40 jaar molenaar bij molen De Valk in Zalk

Gerrit Boom 40 jaar molenaar bij molen De Valk in Zalk

Vandaag ( zaterdag 9 oktober 2021 ) is Gerrit Boom (83) 40 jaar molenaar van molen ‘De Valk’ in Zalk. Een uitzonderlijk lange staat van dienst die op feestelijke wijze werd gevierd. Burgemeester Sander de Rouwe sprak de jubilerende molenaar als verrassing toe en overhandigde hem de Zalker speld. Voor bezoekers was er koffie, thee, ranja en werden er pannenkoeken gemaakt van meel van de molen.

In 1979 werd er een oproep gedaan bij een vergadering van Dorpsbelangen Zalk. De heer Boom zag al jaren de molen stil staan. “Dat is toch wel jammer”, dacht hij. Na een opleiding van twee jaar op de Kamper molen ‘d’ Olde Zwarver’, heeft hij het landelijk examen gedaan in Denekamp. In 1981 begon Boom als gediplomeerd molenaar bij de uit 1860 stammende korenmolen ‘De Valk.’

Beeldbepalend
De korenmolen is, samen met de kerktoren van de Sint-Nicolaaskerk, beeldbepalend voor het aanzicht van het dorp. Elke zaterdag draaien de wieken van de molen. Bij bijzondere dorpse of landelijke activiteiten, zoals de Open Monumentendag, is de molen ook in bedrijf. Bij feestelijke activiteiten hangen bovendien slingers in de wieken. Boom doet niets liever dan bezoekers ontvangen en rondleidingen geven. Ook verricht hij waar nodig samen met collega-molenaar Gerben van Gelder het klein onderhoud. De onlangs gerenoveerde molen wordt geheel in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *