Zorgwoningen: na vele negatieve berichten nu een positief geluid

Zorgwoningen: na vele negatieve berichten nu een positief geluid
Impressie van de nieuw te bouwen boerderij

Op dit moment gaan er veel negatieve verhalen door Kampen over de verscheidene zorgwoningen die er zijn. KampenLive ging in gesprek met Jolanda Wensink van Woonvorm de Maten, omdat zij graag een tegengeluid wil laten horen en wil vertellen dat het ook anders kan.

Begin 2016 zijn Richard en Jolanda Wensink een gezinshuis gestart door het huis van hun buurvrouw te kopen zodat zij daar een gezinshuis van konden maken voor volwassen mensen met een verstandelijke beperking. De woning van de buurvrouw werd opgeknapt en er werd een tussendeur gemaakt om de twee huiskamers aan elkaar te koppelen.
In 2018 hebben Richard en Jolanda het huis van de andere buren gekocht en Woonvorm de Maten was een feit.

Op dit moment wonen zij hier 5 jaar met heel veel plezier, samen met hun twee kinderen en zes huisgenoten, die ieder om hun eigen reden hier wonen. De huisgenoten die bij Woonvorm de Maten wonen hebben een verstandelijke beperking, autisme, AD(H)D, hechtingsproblemen en/of PTSS.

Het contact met hun buren is erg fijn en is door Woonvorm de Maten alleen maar hechter geworden. Natuurlijk wordt er weleens herrie gemaakt bij Woonvorm de Maten, maar dit is niet anders dan bij elk ander gezin. Richard en Jolanda vinden het belangrijk dat iedereen fijn én veilig kan wonen.
De dagelijkse begeleiding van de huisgenoten doet Jolanda. Zo normaal mogelijk is bij Woonvorm de Maten het uitgangspunt. Dat wat zelfstandig lukt, dat doen de huisgenoten zelfstandig. Wanneer iets nog niet helemaal lukt, krijg je hulp.
Richard en Jolanda werken op basis van PGB. De meeste huisgenoten die bij Richard en Jolanda wonen of op de wachtlijst staan zijn door de gemeente aan hun doorverwezen.

Het feit dat Jolanda en Richard direct naast hun huisgenoten wonen maakt dat ze direct aanwezig zijn mocht er iets gebeuren. Op deze manier kunnen ze escalatie voorkomen en gelijk ingrijpen als dit nodig is.

Ondanks dat Richard en Jolanda erg fijn wonen op de Maten willen ze toch verhuizen. De mensen die nu bij hen wonen willen heel graag (met begeleiding) zelfstandig wonen. Richard en Jolanda zijn zo´n twee jaar geleden op zoek gegaan naar een geschikte plek hiervoor en zij denken dat dit kan bij Boerderij de Keulvoet. Dit is een oude boerderij aan de Terp 2 (voorheen Kamperstraatweg 1) op het Onderdijks. De boerderij is nu van Stichting IJsselvliedt die ook eigenaar is van Hotel IJsselvliedt in Wezep. Richard en Jolanda hebben een voorlopig koopcontract getekend die eind dit jaar afloopt en de aanvraag voor de vergunning ligt bij de gemeente. Jolanda vertelt dat ze heel erg graag willen groeien en i.p.v. zes mensen aan maximaal tien mensen zorg willen gaan bieden. Inmiddels staan er al een aantal mensen op de wachtlijst.

       

Richard en Jolanda hebben ondertussen met bijna alle nieuwe buren gesproken. Een tijdje terug hebben zij op de boerderij een open dag gehouden, zodat buren, familie en vrienden van de huisgenoten een keer in de boerderij konden kijken. Deze dag is met 90 bezoekers goed bezocht en zij reageerden voornamelijk positief op dit initiatief.

Op het erf van Boerderij de Keulvoet staan een aantal gebouwen. Deze gebouwen willen Richard en Jolanda zoveel mogelijk opknappen en in oude staat herstellen vanuit respect voor de historische waarde van de boerderij. Onder het dak van de koeienstal willen Richard en Jolanda 10 appartementen bouwen. Elk appartement is een volwaardige woning, met huiskamer, pantry, badkamer, toilet en slaapkamer. Door het dak van de koeienstal piept als een soort silo de gezamenlijke keuken met het kantoor daarboven.

In het woonhuis gaan Richard en Jolanda met hun kinderen wonen. De deel en de oude kleinveestal worden ook gerestaureerd. Het erf rondom de boerderij zal weinig veranderen. Richard en Jolanda willen het vooral groen houden en kinderen uit de buurt of bewoners van Philadephia de Korte Rille een plek bieden om te kunnen spelen. Richard en Jolanda zijn in gesprek met de gemeente om de boerderij ook een maatschappelijke bestemming te geven. In de kleinveestal zou bijvoorbeeld Polaris (een jeugdorganisatie) een plekje kunnen krijgen.

 

Voor meer informatie zie: www.Boerderijdekeulvoet.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *