Stichting Stadsherstel twijfelt aan haalbaarheid Hanzebeleefmuseum

Stichting Stadsherstel twijfelt aan haalbaarheid Hanzebeleefmuseum
Foto © KampenLive

In haar nieuwsbrief van september heeft Stichting Stadsherstel twijfels geuit over de haalbaarheid van het Hanzebeleefmuseum. Dit nieuwe museum zal bij de Scheeresluis langs de Kamperstraatweg gebouwd gaan worden en onder andere de IJsselkogge tentoonstellen. De totale bouw zal zo’n 15 miljoen gaan euro kosten.

SSK was, is en blijft groot voorstander van het behouden en tentoonstellen van de IJsselkogge. Maar dit moet dan wel passen binnen het gebied rondom de Buitenhaven, de vindplaats van het scheepswrak in 2014. De nieuwe locatie Scheeresluis ligt ver weg van enige historische binding met de Kogge.
“Laten we ons toch vooral richten op het verbeteren en onderhouden van wat we al hebben; de Koggewerf, onze musea, een prachtige binnenstad en het behoud van al onze monumenten waar we zo trots op zijn. Geld kun je maar één keer uitgeven en onze monumentale binnenstad heeft onderhoud nodig. Juist daarvoor zou meer aandacht moeten zijn.”

300.000 bezoekers per jaar
Om het beleefmuseum financieel gezond te houden wordt er gerekend met 300.000 bezoekers per jaar, die 20 euro per persoon entreegeld gaan betalen. “Waar denken we in Kampen jaarlijks 300.000 bezoekers weg te halen. Het vooraanstaande Maritiem Museum in Rotterdam blijft steken op 193.000 bezoekers, Batavialand in Lelystad op 90.000 bezoekers en het Hanzemuseum in Lübeck op 100.000 bezoekers. Alleen het Scheepvaartmuseum in Amsterdam haalt de 300.000 bezoekers. En met een toegangsprijs van 20 euro hebben we meteen de hoofdprijs te pakken. Voor het Maritiem Museum in Rotterdam is de toegang 15 euro, Batavialand rekent 16 euro, in Lübeck betaal je 9 euro voor een kaartje en in het Scheepvaartmuseum mag je binnen voor 16 euro en 50 eurocent.

SSK pleit er voor om de activiteiten in de buurt van de Koggewerf te concentreren zoals ook altijd de bedoeling is geweest. Een daar voor de hand liggende museumlocatie zou bijvoorbeeld het vrijgekomen gebouw van Tamek op het Berkterrein kunnen zijn, eventueel met een aanbouw. Parkeren kan dan in een gereserveerd deel van de parkeergarage. “Het lijkt dan beter behapbaar, vrijwilligers kunnen zowel op de Koggewerf, de parkeergarage als in het museum worden ingezet en de kosten voor infrastructuur lijken een stuk meer aanvaardbaar.”

Bron: http://www.stadsherstelkampen.nl/ud/documenten/Nieuwsbrief_Hanzemuseum_nr._1.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *