Ambulance staat te wachten voor een open brug, hoe kan dat?

Ambulance staat te wachten voor een open brug, hoe kan dat?
Foto © KampenLive

Misschien heeft u het vandaag ook gezien en zich afgevraagd: “hoe kan dat?” Vanmorgen rond kwart over elf kwam een ambulance, met sirene en zwaailichten aan, de Stadsbrug opgereden. Deze stond op dat moment echter al open voor het doorgaande scheepvaartverkeer. De ambulance kon op dat moment niets anders doen dan wachten.

Vanochtend was geen unieke situatie, dit komt namelijk vaker voor. De oorzaak ligt in het gebruikte oproepensysteem. Wanneer brandweer of politie worden opgeroepen voor een noodsituatie, wordt de brugwachter automatisch meegenomen in deze oproep. De brugwachter kan dan direct actie ondernemen. Al het verkeer op de brug krijgt dan groen licht, zodat het wegdek helemaal vrij wordt gemaakt voor de hulpdiensten.
Ambulances maken gebruik van een ander systeem waar de brugwachters geen toegang toe hebben. Als de brug dan al omhoog is, kan niet zomaar de brug weer neergehaald worden.
Uiteraard is er wel telefonisch contact tussen ambulance en de brug. De afspraak is dat schepen die met de stroom meevaren én al toestemming van de brugwachter hebben gekregen, altijd worden doorgelaten. Die kunnen niet meer gestopt worden. Schepen die tegen de stroom in varen, worden gedwongen te wachten. De ambulancechauffeur maakt op dat moment de keuze wat de snelste route is: wachten voor de brug of omrijden.

Vanmorgen was het wegdek al enige tijd omhoog gehesen. Stroomafwaarts was reeds één schip gepasseerd. Op het moment dat de ambulance de brug op kwam rijden, passeerde net een schip dat van benedenstrooms afkwam. De ambulance heeft dus niet veel langer dan een minuut hoeven te wachten.
Het ziet er dus vreemd uit, een ambulance die staat te wachten op de brug, maar het is een bewuste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *