Voetgangersgebied binnenstad Kampen vanaf 19 juli fysiek afgesloten voor verkeer

Voetgangersgebied binnenstad Kampen vanaf 19 juli fysiek afgesloten voor verkeer
Foto © KampenLive

Vanaf maandag 19 juli is het voetgangersgebied in de binnenstad van Kampen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit gebeurt tijdens winkeltijden door middel van klappalen. Nu de winkels en de horeca weer zijn geopend, neemt de drukte in de binnenstad toe. Met de afsluiting wil de gemeente Kampen de veiligheid van het winkelend publiek garanderen en voorkomen dat autoverkeer in de zomermaanden onbeperkt toegang heeft.

Tot 2020 was het voetgangersgebied afgesloten met automatisch beweegbare palen. De palen waren verouderd en dit zorgde vaak voor storingen. Op dat moment is besloten de palen niet direct te vervangen, maar een proef te doen zonder fysieke afsluiting. De afgelopen periode zijn de ervaringen opgehaald. Deze evaluatie wordt binnenkort afgerond. Na de zomer neemt het college een definitief besluit over de afsluiting van het voetgangersgebied, het ontheffingenbeleid en de venstertijden voor bevoorrading.

Tijdelijke maatregelen in verband met toenemende drukte
Tijdens de gesprekken met politie, handhaving, bewoners, bezoekers, winkeliers en horecaondernemers werd uitdrukkelijk gevraagd om voor de zomer al maatregelen te nemen. Dit vanwege de toenemende drukte en het feit dat automobilisten het inrijverbod regelmatig negeren. Daarom wordt nu gekozen voor een tijdelijke oplossing tijdens winkeltijden.

Afsluiting tijdens winkeltijden
Het winkelgebied is afgesloten van maandag tot en met donderdag van 11.00 tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur. Op zaterdag is dit van 9.00 tot 18.00 uur. Buiten deze tijden zijn de palen ingeklapt. Hierdoor heeft bezorgend verkeer de mogelijkheid om tijdens de venstertijden de winkels en horeca te bereiken. De inklapbare palen komen op de locaties waar ook de beweegbare palen stonden. Het gaat dan om de Oudestraat (Van Heutszplein, Vispoort en Bovenkerk), Gasthuisstraat, Voorstraat, Hofstraat (Plantage) en de Geerstraat/Burgwal.

Toegang voor ontheffing houders en hulpdiensten
Ontheffing houders die tijdens de winkeltijden het gebied in moeten, kunnen bellen met de toezichthouders in de binnenstad. Het telefoonnummer wordt bij iedere locatie aangegeven. Zij zorgen dan dat de ontheffing houder het gebied in kan. Ontheffing houders worden hierover geïnformeerd en ontvangen een nieuwe ontheffing voor de komende periode. Hulpdiensten hebben zelf de mogelijkheid om de palen in te klappen. Met hen is de nieuwe werkwijze afgestemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *