Plant zorgt voor vertraging aanpak Schans-Buitenwacht

Plant zorgt voor vertraging aanpak Schans-Buitenwacht
Foto © KampenLive

Na jaren van voorbereiden zou er eindelijk worden begonnen met het aanpakken van de enorme wateroverlast bij de Schans-Buitenwacht bij het Station Kampen. Niet door bureaucratie, rechtszaken, PFAS of nestelende vogels wordt het nu uitgesteld, maar door een woekerende plant.

Gemeente Kampen: “In dit gebied is Japanse duizendknoop aangetroffen. Dit is een zeer lastig te bestrijden onkruid. De bestrijding is intensief en moet meerdere keren per jaar en gedurende meerdere jaren plaatsvinden. Omdat dit voor Schans-Buitenwacht niet gewenst is, is middels proefsleuven onderzocht wat de werkelijke omvang van de wortels is zodat bepaald kan worden wat de beste oplossing is. Uit het onderzoek blijkt dat de plant niet onder de Baan aanwezig is en ook niet in het grondwater zit”.

De Japanse Duizendknoop vormt wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de natuur en onze infrastructuur. De plant heeft een grote groeikracht. Door kruipende wortelstokken kan de plant zich sterk uitbreiden en alle andere kruiden ter plekke verdringen. Zelfs uit kleine stukken wortelstok kunnen al gauw nieuwe planten ontstaan. De wortels kunnen door beton heen groeien en onder de straat door om zo de riolering aan te tasten.

Volgens de gemeente wordt geadviseerd de grond bij Schans-Buitenwacht volledig af te graven en af te voeren naar speciale verwerkingslocaties. Het afgraven van de grond is de beste oplossing voor het bestrijden van de duizendknoop. Dat gaat natuurlijk extra geld kosten. De machines die worden gebruikt bij het afgraven moeten naderhand zeer grondig schoongemaakt worden om verdere verspreiding te voorkomen.

De gemeente wil alle locaties in beeld brengen, inclusief mogelijke aanpak per locatie. Zo wordt ook duidelijk wat de kosten er van zijn.

Zie je zelf ergens de Japanse duizendknoop groeien? Meld het bij de gemeente via 14038 of Whatsapp: 06 – 57 00 88 00 met vermelding van de locatie.

GBK heeft zich altijd sterk gemaakt voor de ontwikkeling van het gebied Schans-Buitenwacht en houdt de gang van zaken nauwlettend in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *