Opheldering gevraagd over toezeggingen aan projectontwikkelaars

Opheldering gevraagd over toezeggingen aan projectontwikkelaars
Foto © KampenLive

De fracties van D66 en SGP willen opheldering van het college over toezeggingen die de gemeente heeft gedaan aan projectontwikkelaars. De twee partijen hebben het college hierover schriftelijke vragen gesteld. Volgens de beide partijen staat de gemeenteraad door dergelijke toezeggingen buitenspel. De fracties van VVD en PvdA sloten zich aan bij de vragen.

Directe aanleiding voor de vragen was de discussie rond de sloop en nieuwbouw van de panden aan de Veerweg bij de Nieuwe Buitenhaven in Kampen. De zogenaamde Schepmanwoningen. Als de raad niet akkoord gaat met sloop en de bouw van een appartementengebouw, zou Kampen -door afspraken die de gemeente Kampen eerder heeft gemaakt met de projectontwikkelaar- een forse schadeclaim tegemoet kunnen zien.

Volgens de vraagstellers wordt de politiek zo machteloos gemaakt. SGP-raadslid, Sijmen Nentjes is duidelijk: ‘Buiten de vraag wat je van de plannen voor de Veerweg vindt. We kunnen nu als raad enkel ja zeggen of tonnen aan schadevergoeding betalen. Zo hoort dat niet. We moeten die keuze in vrijheid kunnen maken.’

De fracties van D66 en SGP willen nu van het college weten of er meer van dergelijke afspraken zijn. ‘De besluiten over de Veerweg kunnen we nu niet meer veranderen. Maar we moeten wel zorgen dat we in de toekomst de regie houden om ons historisch erfgoed en de uitstraling van de stad te beschermen’ aldus D66-fractievoorzitter, Gerben Wijnja.
De vraagstellers willen dan ook weten hoe de gemeente Kampen in de toekomst dergelijke toezeggingen en afspraken gaat voorkomen. ‘We moeten ervoor zorgen dat we als raad niet meer buiten spel komen te staan’ vindt Nentjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *