Gedenkplekken voor getroffenen door corona op de zes gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Kampen

Gedenkplekken voor getroffenen door corona op de zes gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Kampen

Ginkgo Biloba. De boom van Hoop.
Terwijl de wereld om ons heen verandert, blijft deze boom bestaan.
Net als de herinnering aan de dierbaren die we verloren in coronatijd.
Wat we ook doen, ze zijn in onze gedachten. Elke dag.

Met het zichtbaar maken van deze tekst onthulde burgemeester Bort Koelewijn vanochtend samen met mevrouw Sleurink een gedenkmonument voor getroffenen door Corona op de Algemene Begraafplaats in Kampen. Mevrouw Sleurink verloor haar man vorig jaar aan Corona. Tegelijkertijd onthulden de andere collegeleden eenzelfde gedenkplek op de andere vijf andere gemeentelijke begraafplaatsen: wethouder Albert Holtland samen met mevrouw Van den Berg in IJsselmuiden, wethouder Jan Peter van der Sluis samen met mevrouw Van de Rozenberg in Wilsum (inclusief ’s-Heerenbroek), wethouder Geert Meijering in Zalk, wethouder Irma van der Sloot in Kamperveen en gemeentesecretaris Nico Middelbos samen met mevrouw Mijnheer in Grafhorst.

Het monument bestaat uit een Japanse notenboom, de Ginkgo Biloba, ook wel de Boom van Hoop en het Symbool van de Kracht genoemd. Dit was namelijk de eerste boom die terug is gegroeid na de vernieling van Hiroshima. Bij de boom is een natuursteen geplaatst met de hierboven beschreven gravure die speciaal voor het monument werd geschreven.

Burgemeester Bort Koelewijn: “Ook onze samenleving is diep getroffen. Het verlies en verdriet dat veel van onze inwoners hebben geleden en nog lijden gaat ieder voorstellingsvermogen te boven. Daarom willen wij als gemeente heel graag de getroffenen in het bijzonder, maar ook de samenleving als geheel een plek bieden om te gedenken en te herdenken. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek die troost biedt aan iedereen die er wil zijn, want corona treft de hele samenleving.
Daarmee is het niet alleen een plek voor mensen die iemand verloren hebben aan corona, maar ook voor mensen die verdriet of verlies hebben geleden in coronatijd. Zo mooi en dankbaar dat we dit nu op zes plekken –  de zes gemeentelijke begraafplaatsen van onze gemeente – hebben kunnen verwezenlijken. Middenin de samenleving, dichtbij de mensen”.

Van begraafplaats naar ontmoetingsplek
Een dergelijke gedenkplek past goed binnen de ontwikkeling die de begraafplaats van Kampen doormaakt naar een plek waar je niet alleen een dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats brengt, maar ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *