Gemeente schenkt deel eigen kunstcollectie

Gemeente schenkt deel eigen kunstcollectie

De gemeente Kampen wil haar beeldende kunstcollectie verkleinen. De collectie bestaat voornamelijk uit kunst die tijdens de Beeldende Kunst Regeling (BKR) tussen 1956 en 1987 is ontstaan. De kunst is in het bezit van de gemeente en staat los van de museumcollectie. Het doel van deze operatie is een afgeslankte kunstcollectie die wordt ingezet ter verfraaiing en aankleding van de gemeentelijke gebouwen. Het accent van deze collectie komt te liggen op kunstwerken gemaakt door Kamper kunstenaars.

Een deel van de kunstwerken wordt geschonken aan non-profit organisaties zoals scholen en verzorgingstehuizen. De overige kunstwerken worden gratis aangeboden aan de maker of aan de erven via de Afstotingsdatabase.

In totaal bestaat de kunstcollectie uit 574 kunstwerken, waarvan ongeveer de helft in het depot is opgeslagen. De rest hangt in het stadhuis of is uitgeleend aan scholen. De collectie bestaat in grote lijnen uit schilderijen, tekeningen, grafiek, sculptuur en keramiek.

Wethouder cultuur Irma van der Sloot: “Er ligt veel kunst in het depot. Het is teveel om het allemaal een mooie plek te kunnen geven in een van de gemeentelijke gebouwen. Dat is jammer, want kunst moet gezien worden. Daarom willen we de kunst weer zichtbaar maken en anderen ervan laten genieten. Ik hoop dat er vele non-profit organisaties zijn die we hier blij mee kunnen maken. Binnenkort nodigen we hen uit om bij belangstelling zich aan te melden, zodat ze mooie werken uit kunnen zoeken.”

Werkgroep
Een werkgroep met leden van de Adviescommissie Beeldende Kunst en de conservator van het Stedelijk museum Kampen, heeft een inventarisatie uitgevoerd. De werkgroep heeft de kunstcollectie opgedeeld in vijf categorieën. Categorie 1 en 2 blijven bij de gemeente Kampen en/of gaan naar museum en archieven. Kunstwerken in categorie 3 worden geschonken aan non-profit organisaties zoals scholen en verzorgingstehuizen. Categorie 4 betreft kunstwerken met een geringe culturele waarden, deze worden gratis aangeboden aan de maker of aan de erven via de Afstotingsdatabase.

Afstotingsdatabase en veilinghuis
De kunstwerken die uiteindelijk overblijven gaan mee in de afstotingsprocedure via de Afstotingsdatabase en Staatscourant. Gedurende twee maanden kan iedereen reageren op het voorgenomen besluit te ontzamelen. Kunstenaars waarvan de gemeente contactgegevens heeft, worden ervan op de hoogte gesteld. De kunstwerken waarvan afstand wordt gedaan door de kunstenaar worden geveild in een pop-up veilinghuis.

BKR
In de loop van de decennia is door opdrachten, aankoop, schenking en via de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) een omvangrijke collectie ontstaan. De BKR was van 1956 tot 1987 een (sociale) regeling in Nederland waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden verwerven. De Kamper collectie bestaat vooral uit kunstwerken vanuit de BKR. In Overijssel bestond het systeem dat gemeenten onderling met elkaar kunst konden ruilen, waardoor in de collectie ook veel werk van andere Overijsselse kunstenaars aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *