Kamerlid Stieneke van der Graaf brengt bezoek aan Kampen

Kamerlid Stieneke van der Graaf brengt bezoek aan Kampen

Op donderdag 4 maart bracht Kamerlid en Kandidaat Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie een bezoek aan Kampen. Stieneke ging in gesprek met Wethouder van der Sluis van de ChristenUnie en Karin Leferink van IJsselheem over de huisvesting en zorg voor onze ouderen in Kampen. Dit deden ze op de locatie van de oude HBS aan de 1e Ebbingestraat.

Het bezoek van Stieneke maakt deel uit van een regiotour in de Kop van Overijssel. Ze ging ook naar Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland.

Waardig Ouder Worden
Op initiatief van de ChristenUnie ondertekenden in 2018 elf instanties in Kampen het actieplan Waardig Ouder Worden. Stieneke van der Graaf was daarbij aanwezig. Concrete acties van de ChristenUnie die daaruit voort zijn gekomen zijn de voorbereiding van een Hospice en de mogelijkheid voor het begraven kinderen die vroeg in de zwangerschap zijn overleden. Daarnaast maakt de ChristenUnie zich sterk voor goede huisvesting voor ouderen met mogelijkheden voor zorg en voorzieningen. Het meest recente voorbeeld is het besluit over de herontwikkeling van het oude HBS-gebouw.

Tekort aan zorgwoningen
Uit onderzoek van IJsselheem blijkt, dat zelfs in het meest sobere zorgscenario, Kampen tientallen plaatsen te kort komt voor WLZ-ouderenzorg tussen nu en 2040. Met al iets ruimere keuzemogelijkheden voor ouderen, geboden vanuit Rijk of gemeenten, kan dit oplopen tot een tekort van enkele honderden plaatsen. Er moeten meer passende woonvormen tussen ‘thuis’ en het ‘verpleeghuis’ gecreëerd worden. Dit is van belang om ouderen langer zelfstandig te kunnen laten (blijven) wonen en zo min mogelijk afhankelijk te laten zijn van zorg. Naast nieuwbouw is bestaand vastgoed daarvoor ook geschikt. Met de leegstand van het HBS-gebouw is dit een unieke mogelijkheid om meer ouderenzorg te organiseren, dichtbij alle voorzieningen die IJsselheem in de nabijheid al heeft en hier kan bieden.

Herontwikkeling schoolgebouw tot zorgwoningen
In 2019 heeft het college een intentieovereenkomst gesloten met IJsselheem om te onderzoeken of de voormalige HBS kan worden herontwikkeld voor zorgwoningen. Ook de omgeving met o.a. een voormalige joodse begraafplaats en parkeer- en groenvoorzieningen worden hierbij betrokken. IJsselheem is een organisatie die hoogcomplexe multidisciplinaire zorg biedt aan ouderen in een veilige omgeving, zowel aan bewoners in verpleeghuizen als bij mensen thuis.

Grote verbouwing
Er moet flink worden gerenoveerd om te voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn voor het in bezit krijgen van dit prachtige pand. Reparatie van het dak is nodig, naast restauratie van het gehele gebouw. Ook kost het veel geld om seniorenwoningen te maken in het gebouw terwijl de buitengevel van het monument niet mag veranderen. De gemeenteraad heeft begin 2021 ingestemd met deze ontwikkeling.

In het gebouw worden maximaal 63 eenheden gemaakt, bestaande uit een mix van studio’s en zorgappartementen van circa 30-60m2. Alle eenheden zijn geschikt voor het scheiden van zorg en wonen en het komt dus tegemoet aan een grote behoefte in Kampen. De voorbereidingen voor de herontwikkeling beginnen in 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *